Našli jsme nejstarší chalupu v kraji! Neměla ani komín

3. červenec 2015

Asi sedm kilometrů od Chocně leží obec Vračovice. Právě tam se ukrývá prastará stavba ze 16. století. Taky o ní se dozvědí víc posluchači Českého rozhlasu Pardubice v letním seriálu. Vysílá se každou sobotu po půl čtvrté odpoledne.

„S Terezou Brázdovou velice rády jezdíme po kraji a poznáváme staré věci, které mají určitou hodnotu. Loni jsme navštěvovaly technické památky. Letos jsme si takové krásné léto pro jistotu zopakovaly. Říkaly jsme si, že by bylo bezvadné podívat se do nejstarších roubených chalup,“ popisuje původní záměry Jitka Slezáková.

Spolupráci s rozhlasovou dvojicí si pochvaluje i etnograf a ředitel muzea ve Vysokém Mýtě Radim Urbánek. „Když jsme jezdili po technických objektech, bál jsem se, že budu jediný, kdo se dobře pobaví. U lidové architektury jsem věřil, že dámy zaujme.“

Kouř nad hlavou

Ve starých chalupách ještě lidé neměli komíny. Hlavní obytný prostor byl takzvanou dýmnou jizbou, tedy místem nezbaveným kouře. „Stavby bývaly hodně vysoké, aby se pod sloupcem dýmu dalo procházet bez nadýchání nečistot. S postupem času se roubené chalupy vylepšovaly a obytné místnosti se zbavily kouře. Tím pádem mohly mít větší okna a byly světlejší. Jizba se stala světlicí. Odtud i název světnice, popřípadě seknice a další zkomolené tvary,“ usmívá se Urbánek.

Čtěte také

Dýmnou jizbu mají taky v domě v Čisté na Svitavsku. „Majitelům se ho podařilo zachránit. Už přitom existoval demoliční výměr. Ti lidé k regionu neměli vůbec vztah, protože jsou z Brna,“ říká Tereza Brázdová, další z autorek seriálu. Jde o architekty, kteří se už v 80. letech zabývali vyhledáváním, terénním průzkumem. „Z nejstarších staveb vyhledali podle mě v celých Čechách víc než dvě třetiny. Zachraňovali je formou občanského sdružení nebo si je sami koupili,“ doplňuje Radim Urbánek.

Chalupa č.p. 171 v Čisté u Litomyšle

Kamenné domy, bydlení ve skále, hospoda…

Cesty seriálu vedou taky k historické hospodě ve Starých Hamrech na Chrudimsku. Paní, která se o ni stará, štáb pohostila chlebem se škvarkovou pomazánkou. Objekt z konce 18. století nese pozoruhodnou ceduli s nápisem, že se tam zapovídá žebrota a trestá se pokutou až vězením.

„Dostali jsme se i na místa, kde žili lidé ve skále, ve skalních útvarech na Zderazi. Speciálně v kraji je to jediný případ se skalním obydlím. Používalo se v dobách společenských krizí nebo válečných událostí,“ vysvětluje Urbánek.

Radim Urbánek, Jitka slezáková a Tereza Brázdová

Zvláštní natáčení nabídla obec Sedlec na Orlickoústecku. Tam se totiž dala zkoumat celá vesnice s patrovými kamennými domy. Jak doplňuje Urbánek, původně tam byly z větší části roubené stavby. „Pak došlo k osmi požárům a po nich se už budovaly zděné objekty. V celé oblasti se stavělo z opuky.“

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.