Vysoké Mýto bude kolbištěm mladých řemeslníků

16. září 2016

Od úterý do čtvrtka ve Vysokém Mýtě své dovednosti poměří přes 60 učňů z 18 českých i zahraničních škol na mezinárodní soutěži Řemeslo/Skill 2016. Její organizátor Hynek Míka byl naším hostem v Dobrém ránu.

O učňovské obory není mezi mladými dlouhodobě zájem a podle všeho se situace nelepší ani v letošním roce: „My letos sice máme rekordní účast učňů, ale úbytek zaznamenali už i v zahraničí, kdy k nám jezdili soutěžící z Polska i z Německa. Letos se ale omluvili, že také nemají žáky,“ říká Hynek Míka. Na letošní ročník tak zahraničí budou reprezentovat jen učni ze Slovenska a Maďarska.

Důvodem může být zažitá představa, že nejde o prestižní zaměstnání, ale to není podle Hynka Míky pravda: „Slušný řemeslník má dobré postavení na trhu práce a velice slušné výdělky. To co si dovedou vydělat třeba šikovní obkladači, to jsou výdělky, o kterých se nám mnohdy ani nesní.“

Čtěte také

Také letos se bude soutěžit v oborech zedník, instalatér, montér suchých staveb, obkladač, truhlář: „Základ je, že přijdou zedníci a postaví stavbu, do té nastoupí instalatéři a montéři a ti se ještě navzájem střídají. Učí se zároveň předávat práci, dělat ji nejen pro sebe, ale i pro obor, který po nich nastoupí,“ vysvětluje Hynek Míka.

Zajímavý úkol čeká také na truhláře, kteří mají každý rok jiné zadání: „Letos budou pracovat na takovém zvláštním výrobku pro mateřské školy. Je to takzvaná rostoucí židlička,“ říká Hynek Míka.

Řemeslo/Skill nejen pro soutěžící

Do Vysokého Mýta příští týden nepřijedou jen soutěžící. Zváni jsou v podstatě všichni. Od absolventů základních škol, přes řemeslníky až po laiky, kteří se například chystají na rekonstrukci bydlení.

„Sejde se tam mnoho odborníků, kteří jsou opravdu specialisté, a to chceme využít. Třeba nesoutěžící učni si tam sami vyzkouší jednotlivé obory a rozšíří si své schopnosti a znalosti. Dalším záměrem je oslovit děti, které se rozhodují, kde po základní škole pokračovat. A zaujmout bychom chtěli také laickou veřejnost,“ zve do Vysokého Mýta Hynek Míka.

Příchozí budou mít jedinečnou možnost konzultace v jednotlivých oborech – stavební systémy, instalatéři, sádrokartonáři, zateplení budov, použití omítek, obkladači: „Středa 21. září, to je asi nejzajímavější den, kdy dorazí nejvíc odborníků,“ říká Hynek Míka. Samotná soutěž začíná už v úterý 20. září a potrvá až do čtvrtka. Vše se odehraje na náměstí Přemysla Otakara II.

autor: HRU
Spustit audio