V Poličce si můžete osahat pravěk. Otevírá se dotyková výstava

25. leden 2017

Od doby kamenné do doby slovanských hradišť. Tahle výstava vznikla skoro před dvaceti lety a viděly ji desetitisíce lidí. Teď se znovu otevírá v Poličce.

„Naše muzeum si zakládá na tom, aby náročný návštěvník mohl výstavu vnímat nejenom zrakem a sluchem, ale aby si taky mohl na všechno sáhnout. Aby si to mohl vyzkoušet a mít z toho prožitek. Celou výstavu doplňují interaktivní prvky,“ říká Alena Zavoralová z poličského muzea.

Jak přesně to na výstavě bude vypadat? „Děti si vyzkouší rozdělávat oheň, brousit sekyru. Asistovat tam budou průvodci v dobových oděvech, aby nám děti muzeum nezapálily. Originály máme ve skleněných vitrínách. Další věci jsou z opravdových materiálů, ze kterých byly i tenkrát, ale jsou vytvořené až teď. Nejdřív jsou děti překvapené, že tam nebliká žádný monitor, ale časem si je ta výstava vždycky získá.“

Výstavy se zážitkem mají zelenou

Muzeum dokonce sondovalo zájem o podobný typ expozice. Díky dotazníkům zjistilo, že ho preferuje až 86% návštěvníků.

„Jsou tam taky velké soubory zbraní, různých ozdob, keramiky. Začínáme obdobím paleolitu, přecházíme přes neolit až po Kelty a Slovany. Je na tom vidět, jak se vyvíjela zručnost člověka, zbraně, stravovací návyky. Třeba odívání přešlo od sešívaných kůží až po zdobné oděvy," říká Zavoralová.

A dodává: „Máme tam taky figurínu bojovníka, která má na nohách takové plátěné onuce. Až do 13. století nebyla rozlišená pravá a levá bota. Nechybí ani jeskyně, kde si děti mohou vytvořit nějakou svou jeskynní kresbu."

Na začátek pravěká dílna

Zahájení výstavy bude prý ve velkém stylu. „V sobotu odpoledne otevřeme pravěkou dílnu ve spolupráci se spolkem Bacrie. Návštěvníci si budou moci vyrobit drátěné šperky, vyzkoušet si pravěké způsoby spřádání. K vidění i vyzkoušení bude karetkování, které patří k nejstarším textilním technikám.“

Výstava v Poličce potrvá do poloviny dubna.

autor: MAL
Spustit audio