Arabela na Kunětické hoře změnila dějiny. Tolik lidí tam nikdy nebylo

29. duben 2016

Po loňském rekordu vstupuje do nové turistické sezóny známý hrad kousek od Pardubic. Kunětická hora má do konce dubna otevřeno o víkendech a už v neděli najede na klasický režim. Fungovat bude šest dnů v týdnu kromě pondělí včetně všech svátků.

Díky někdejšímu natáčení seriálu Arabela získalo místo i přezdívku Rumburakův hrad. „Máme určitý plán, co s Arabelou. Chtěli bychom nějakou stálejší expozici, ale všechno je teprve v jednání,“ říká zástupce hradu Miroslav Pecha.

Každopádně loňská sezóna byla pro Kunětickou horu podle Pechy rekordní. „Taky zásluhou výstavy o Arabele jsme se dostali přes 43 000 návštěvníků, což asi těžko překonáme. Ale zatím se sezóna vyvíjí dobře, počasí bude zhruba obdobné, takže si za letošek tipnu 36 000 lidí.“

Pro a proti bydlení na hradě

Pecha na hradě nejenom pracuje, ale i bydlí. „Těžká romantika v létě a trošku peklíčko v zimě. Kamenné zdi se těžko vytápějí. Není moc na výběr. Topí se elektřinou. Ale na jaře už je všechno pozitivnější. Letos uplyne přesně pět let, co jsem tam přišel. Tehdy jsem si přečetl inzerát.“

Povědomí o historii Kunětické hory rozšířil archeologický průzkum prováděný v 80. letech dvacátého století. „Do té doby se myslelo, že je hrad husitský. První písemné zmínky pocházejí z roku 1421. Ale průzkum zařadil historii hradu ještě trochu dál. Podařilo se objevit základy předhusitského paláce. Nějaká hradní stavba tedy stála na Kunětické hoře zhruba už ve druhé polovině 14. století,“ upřesňuje Miroslav Pecha.

Akcemi se jenom hemží

Už několik let se taky pod Kunětickou horou pálí čarodějnice. „Je to tradiční akce. Máme docela dobrý program. Dorazí třeba Miro Žbirka, skupina Burma Jones, Václav Upír Krejčí. Připravené jsou různé doprovodné prvky jako program s koňmi, historická vystoupení. Dá se tam nechat vyrobit čarodějnický účes, pomalovat obličej nebo zajezdit na koních. Opékání párků, čarodějnický oheň a ohňostroj je samozřejmostí. Zajištěná je taky kyvadlová autobusová doprava,“ popisuje organizátor tohoto čarodějnického letu Tomáš Hladík.

Čtěte také

Další týden, v sobotu 7. května následuje klasická akce Střelecký den. Chystají se bojové ukázky z různých období doprovázené odborným výkladem. Východočeské divadlo Pardubice brzy na rondelu pod věží otevře svou pravidelnou letní scénu. Taky by tam měly být koncerty Františka Nedvěda nebo Anety Langerové.

autor: MAL
Spustit audio