Atletiku ve Slatiňanech dělají 75 let. Bez přerušení

26. srpen 2016

V neklidné době vzniknul atletický klub, který funguje dodnes. Od roku 1941 neměl ve své činnosti žádnou přestávku. Slatiňanským oddílem prošla pořádná řádka lidí.

„Není zase tolik tak starých atletických oddílů. V těch čtyřicátých letech lidé hledali jakýkoliv únik z reality. Pár mladých lidí se tenkrát sešlo na stadionu. Sezval je tam pan Rudolf Mísař, tedy zakladatel slatiňanské atletiky. Tehdy měli první trénink a vznikl náš oddíl, velmi silný a aktivní. Patřil k nejvýznamnějším ve své době,“ říká jednatel Atletického klubu Slatiňany Zdeněk Jirásek.

Co zbylo?

Původně se závodilo v prostoru za Sokolovnou. „Tam si tehdejší atleti udělali asi 240 metrů dlouhý ovál. Byl travnatý a jenom na rovince měl čtyři škvárové dráhy. Dodnes tam jsou zbytky obrubníků z té dráhy.“

Marcel Závorka při skoku o tyči

Český rozhlas kdysi ze stadionu přímo vysílal reportáž z krajského kola Poháru rozhlasu žactva. „Tehdy to byla velká věc, velmi významná sportovní událost sledovaná skoro všemi médii. Nejlepší atleti dosahovali velmi kvalitních výkonů,“ vzpomíná Jirásek.

Minulost, přítomnost a budoucnost

Zájem o atletiku prý dřív býval daleko větší než teď. Ještě v osmdesátých a devadesátých letech na Velkou cenu Slatiňan běžně chodilo kolem pěti set diváků.

Na nezájem aktivních sportovců si ale ani dnes nemůže klub stěžovat. „Žáků máme hodně. Horší bývá dorostenecký věk a věk dospělých. To ale není problém jenom slatiňanské atletiky. To je problém i jiných, nejenom atletických, oddílů. Snažíme se nabídnout co největší trenérský servis, vést děti k lásce k pohybu. Výkonnost není naším jediným cílem. Když máme talentovaného svěřence, snažíme se ho výkonnostně podporovat, ale jinak klademe velký důraz na výchovnou stránku.“

Zdeněk Jirásek
autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.