Bláznit je normální. Může se to stát i vám

18. září 2017

Akce Týdny duševního zdraví má působit na veřejnost, aby neodsuzovala duševně nemocné, a podpořit lidi v tom, aby se nebáli své potíže přiznat sami sobě, nebáli se vyhledat pomoc a věděli, kde ji mohou najít.

„Duševně nemocné lidi nemá smysl z naší společnosti nějak vyřazovat, nebo s nimi nepracovat a nechávat je v ústavech. Ale dělat tak, aby mohli žít mezi námi, mohli s námi normálně pracovat, bydlet a dělat vše co děláme my ostatní,“ říká Leona Hovorková, PR manažerka pořádajícího sdružení Péče o duševní zdraví.

Posun společnosti ve vnímání duševně nemocných je znát: „Určité zlepšení tu je. Lidé, pokud jde například o depresi, už vědí o čem je řeč. Ale třeba na schizofrenii se ještě lidé dívají se strachem. Nenávist tam určitě není, spíš strach z neznámého,“ vysvětluje Leona Hovorková.

Každý máme hlavu na něco jiného

Letošní Týdny pro duševní zdraví mají podle Hovorkové podtitul Každý máme hlavu na něco jiného: „My tím chceme ukázat, jak jsme všichni různorodí, jak máme každý hlavu na něco jiného a jsme v tom dobří. A když se všichni dáme dohromady, tak můžeme dát dohromady program, který je například v rámci týdnů duševního zdraví. Co akce, to originál.“

Život s duševní chorobou může být opravdovým peklem

Sami duševně nemocní se do akce také aktivně zapojí: „Naši klienti dost často rádi malují, píší básně, nebo povídky a podobně. A Týdny duševního zdraví jsou časem, kdy jim dáváme prostor, kdy můžou svůj um představit široké veřejnosti,“ říká Leona Hovorková.

Program nejen pro Pardubice

„Spolek Péče o duševní zdraví působí v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, takže všude tam pořádáme akce. S námi spolupracují další organizace, které přidají své akce,“ prozrazuje Leona Hovorková. Týdny duševního zdraví tak zavítají nejenom do Pardubic, ale také do Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Předhradí, Poličky a na další místa.

Svůj díl k programu přidá také Český rozhlas Pardubice. Ve středu 20. září povede Jitka Slezáková talkshow Tak mi ruply nervy a co dál. „Bude mít pozvané super hosty. Marii Salomonovou, to je taková šikovná žena, která je sama duševně nemocná, ale vede organizaci, která dělá osvětu a prevenci na školách, kde informuje mladé dospělé o duševních nemocech,“ říká Leona Hovorková.

Výběr z programu:

Pardubice
Úterý 19.9. Ukázka metody EEG biofeedback. Používá se pro zlepšení výkonu, pozornosti a pomáhá při poruchách učení (centrum LAXUS třída Jana Palacha)
Středa 20.9.
Besední večer Jitky Slezákové v Divadle 29, aneb „Tak mi ruply nervy a co dál?“
Čtvrtek 21.9.
Robinsonovo divadelní odpoledne (Café Robinson Polabiny)

Chrudim
Středa 20.9.
Vycházka chrudimským parkem, beseda o přírodě a cestování
Pátek 20.10.
Listování v Gymnáziu Josefa Ressela

Ústí nad Orlicí
Čtvrtek 5.10.
Bláznit je normální. Může se to stát i vám (Malá scéna)

autor: HRU
Spustit audio