Bonifanti se zamilovali do Japonska. Sbormistrovi se nechtělo domů

27. duben 2017

Málo odpadkových košů, ale všude uklizeno. Dobrosrdeční lidé a vynikající jídlo, na které je čas. Takové zážitky si odvezlo 24 pěvců pardubického chlapeckého souboru Bonifantes z turné v Japonsku.

„Nikdy jsme v tak malé sestavě na nějakém velkém turné nebyli. Byla to první zkušenost s touto komorní, výběrovou partou. Z turné máme fantastické pocity po všech stránkách. Nesetkali jsme se s ničím, co by se zadrhlo po organizační, pěvecké nebo profesní stránce,“ bilancuje sbormistr Jan Míšek.

Při výběru finální sestavy nerozhodovaly ostré lokty. „S kluky pracujeme dlouhodobě, individuálně. S kolegy se o nich pravidelně bavíme. Sledujeme vývoj hlasu. Sestava proto přirozeně vykrystalizovala. Ještě se připravovalo osm náhradníků. Ti mohli být smutní, protože odvedli úplně stejnou práci.“

Prorazit, pak už máte jméno

Do Japonska jeli Bonifanti poprvé. „Příprava byla poměrně náročná. Jezdí tam spíš tradiční tělesa. Japonci poměrně obtížně přijímají nová. Proto bývá náročné se tam dostat. Ale když už tam jste, tak potom to partnerství trvá,“ říká Míšek.

Prý šlo o první turné, ze kterého se mu opravdu nechtělo odjet. „Od prvního okamžiku jsme se do Japonska zamilovali. Cílem bylo, abychom tu zemi pro nás otevřeli. Věřím, že se do Japonska budeme vracet.“ S Janem Míškem dorazili do studia i tři jeho svěřenci Jan Jakubec, Matěj Kopecký a Ondřej Šedivý.

Pěvecký sbor Bonifantes na turné v Japonsku
autor: MAL
Spustit audio