Co vás láká víc? Hejtmanův výhled nebo protiatomový kryt?

15. duben 2014

Protiatomový kryt, kancelář hejtmana anebo práce horské služby. To všechno a mnohem víc můžete poznat ve středu díky obnovenému Dnu Pardubického kraje.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) řekl, že se akce konala hlavně v počátcích existence krajské samosprávy, tedy po roce 2000. „My si myslíme, že je potřeba lidem přiblížit Pardubický kraj celkově. Občané často nevědí, čím se krajská samospráva zabývá. Chtěli bychom i zábavnou formou seznámit s její činností, organizacemi. Připravili jsme poměrně bohatý program.“

Hejtman jako průvodce

Chystají se například komentované prohlídky sídla Krajského úřadu. Začínají v 9, 11, 14 a 16 hodin. I když podle hejtmana je budova otevřená a přístupná každému stále.

Martin Netolický - radní Pardubického kraje pro zdravotnictví

„Od počátku se snažíme, aby návštěvy mohly přijít přímo bez jakékoliv registrace za úředníkem a mohly si vyřídit, co potřebují. Nicméně ve středu otevřeme také reprezentační prostory včetně kanceláře hejtmana, aby všichni viděli, kde se konají ta nejdůležitější rozhodnutí týkající se celého kraje.“ Sám hejtman se na některých prohlídkách osobně stane průvodcem!

Sledovat můžete i práci hasiců

Na Komenského náměstí se hlavně školákům představí zástupci Integrovaného záchranného systému s ukázkami práce hasičů, policistů, ale třeba také horské služby.

Hasiči zasahují u požáru haly v Černé za Bory - nejdříve musí hořící krabice vyvézt, následně je dohašují

Do galerie nebo na zámek

Ke Dni Pardubického kraje patří i pocta Karlu Malichovi k jeho devadesátinám ve Východočeské galerii v Pardubicích. Jeho tvorba měla neuvěřitelný vývoj od realistických děl až po avantgardní tvorbu. Otevírá se také Východočeské muzeum s atraktivní prohlídkou protiatomového krytu v zámeckých valech nebo kaple Tří králů, kterou pravidelně navštěvovali Pernštejnové.

Po 17. hodině začne v budově reálky Čaj o páté s radními. Mělo by jít spíš o neformální setkání, kde se bude diskutovat. Akce skončí na pardubickém zámku, kde se budou udělovat nejvyšší ocenění Pardubického kraje různým osobnostem. Zvláštní cenu dostane úspěšný biatlonista-krajský rodák Ondřej Moravec.

V příštích letech by se Den Pardubického kraje měl ze sídelního města rozšířit do dalších míst regionu.

autor: MAL
Spustit audio