Cyklodílna je i místem setkávání

5. říjen 2015

Pardubice jsou i díky své poloze hlavním městem cyklistů. Mají stezky, bezpečností stojany, cyklodílnu a řadu těch, kteří v tomto typu dopravy vidí budoucnost.

Jedním z nich je také člen občanského sdružení Město na kole Jakub Kutílek, který byl hostem Dobrého rána Českého Rozhlasu. Povídat přišel o cyklodílně a cyklistice v Pardubicích.

Pardubická cyklodílna funguje už dva roky: „Otevřeli jsme ji po letech, kdy jsme dělali hlavně akce pro veřejnost v rámci Evropského týdne mobility. Později jsme se zajímali o to, co město dělá pro to, aby se nám po Pardubicích lépe jezdilo na kole, tak jsme si chtěli trochu odpočinout, udělat radost sobě, Pardubačkám i Pardubákům,“ popisuje začátky cyklodílny Jakub Kutílek.

Pomůžeme, poradíme

Cyklodílnu může navštívit každý: „U nás je možné s naší pomocí, radou a nářadím si opravit kolo. Zejména taková starší kola, která třeba servisy nechtějí brát. Nebo lidem se nechce za ten servis platit,“ popisuje účel cyklodílny Jakub Kutílek. Ale cyklodílna není jen o servisu kol: „Můžete si dát kafíčko, občas někdo něco upeče a přinese, pouštíme si hudbu, máme tam posezení. Je to i o tom setkávání se a povídání si o městě a o kole.“

Čtěte také

Motivací pro vznik cyklodílny byly kromě podobných dílen v jiných městech také praktické důvody: „Sami jsme si potřebovali opravovat kola, mnoho z nás bydlí v panelákovém bytě, takže nemá prostor pro dílnu. Zároveň na opravy kola je potřeba specializované nářadí a nemá smysl, aby si ho kupoval každý sám,“ vysvětluje Jakub Kutílek a dodává: „Člověk, zejména když pracuje v kanceláři, tak pak má i dobrý pocit z toho, že dělá něco rukama.“

Provoz cyklodílny není zadarmo. Náklady, jako jsou nájem a nákup spotřebních dílů, hradí členové občanského sdružení z vlastní kapsy, dobrovolných příspěvků a jistou pomocí můžou být třeba také dary v podobě starších kol a nepotřebných dílů.

Hlavní město cyklistů

Pardubice v loňském roce získaly titul Hlavní město cyklistů. Vidí je tak i Kuba Kutílek? „Pardubice jsou určitě cyklistickým městem v českém měřítku. Nicméně ve srovnání s ostatními evropskými městy město takové velikosti, jako jsou Pardubice, a tak kompaktní má ten potenciál daleko vyšší.“

Přesto o titul nejspíš nepřijdeme: „Není zřejmé, jak tahle soutěž bude pokračovat. Takže Pardubice ten titul získaly na jaře loňského roku, a zatím, pokud vím, se nechystá další vyhlášení, takže Pardubicím tento titul ještě nějaký čas vydrží,“ uzavírá s úsměvem Kuba Kutílek, který zároveň zve zájemce k návštěvě cyklodílny. Obvykle je otevřena každý čtvrtek od 16 hodin a najdete ji v Husově ulici č.p. 345.

Čtěte také

autor: HRU
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka