Dagmar Pecková rozezní Chrudim i Medlešice festivalem, který je Pecka

28. srpen 2017

První ročník hudebního festivalu Zlatá Pecka Chrudim ještě ani pořádně nezačal a už se o něm může mluvit jako o úspěšném. Důkazem jsou skoro vyprodané vstupenky na celý program, kterým ožijí chrudimské Klášterní zahrady, kostel i nedaleké Medlešice.

S nápadem uspořádat v Chrudimi hudební festival se zaměřením na operu přišla sama Dagmar Pecková. „Jednou se v Klášterních zahradách pořádal koncert v rámci litomyšlského festivalu. Když jsem to tam viděla, tak jsem si řekla, jednou tady bude festival. A protože tyhle věci se nejlépe vymýšlí na večírcích, tak když jsem v Chrudimi vloni slavila narozeniny, tak jsme to se starostou upekli,“ říká Dagmar Pecková.

Carmen ve dvou podobách

Celým prvním ročníkem festivalu Zlatá Pecka se nese jméno Carmen. Ta k Dagmar Peckové neodmyslitelně patří. Návštěvníci ji na festivalu uvidí ve dvou podobách: „Udělali jsme klasickou Carmen v Klášterních zahradách a pak jsem dokopala Báru Hrzánovou k tomu, aby se mnou šla na jeviště, a pak jsem poprosila Honzu Jiráně, aby pro nás napsal divadelní hru Carmen y Carmen.

Loutky, módní přehlídka, vaření i folk

Součástí festivalu bude také happening v Medlešicích s nabitým programem pro všechny generace, který nebude jen o zpěvu. Všechno to je o pecce. „Děti uvidí loutkovou pohádku Jak se Pecka na medlešický zámek vrátila, Dagmar Pecková bude vařit dýňovou polévku s pomeranči, pak tam máme soutěž ve vaření švestkových knedlíků bez pecky, budeme tam mít i módní přehlídku Ivany Follové, koncert skupiny Spirituál Kvintet,“ říká ředitel chrudimské Besedy Jiří Kadeřávek.

Všechny peníze, které se na sobotním happeningu vyberou, půjdou na opravu zámku v Medlešicích: „Je to krásná, ojedinělá budova a mělo by se pro její obnovu něco udělat,“ říká Dagmar Pecková. Hudebním festivalem Zlatá Pecka bude Chrudim žít až do 4. září.

autor: HRU
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.