Dálnice pomůže i Vysokému Mýtu. Zatím autům čelí semafory

26. červen 2017

Doprava vypadá jako největší problém města. Hlavně se to týká tranzitní dopravy po silnici I/35. Než bude hotová dálnice, řeší Vysoké Mýto bezpečnost kolem komunikace.

Městem podle sčítání Ředitelství silnic a dálnic České republiky z roku 2016 denně projede přes 20 000 aut. „Nechali jsme si zpracovat studii. Na dvou křižovatkách bychom chtěli doplnit světelné signály a chceme mít ještě další světelně řízený přechod. Umožníme chodcům překonat silnici napříč. Ale na druhou stranu tím zpomalíme provoz od Hradce Králové na Litomyšl. Před městem se určitě budou tvořit kolony,“ upozorňuje starosta František Jiraský.

Čtěte také

Na dálnici D35 se vedení Vysokého Mýta samozřejmě těší. „Ale jak se příprava a stavba blíží k Vysokému Mýtu, situaci ve městě nám to zhoršuje. Proto chceme občanům umožnit bezpečný přechod komunikace světelnými signály. Po zprovoznění dálnice čekáme pokles intenzity provozu zhruba na třetinu. Napojení na dálnici obstarají dva sjezdy.“

Trochu tajné singletracky

Vysoké Mýto taky postavilo singletrackové tratě. Podle něj jsou dost využívané. „Zájem o ně nás docela překvapil. Mladí i starší si oblíbili jízdu na kole terénem. Lokalitu chceme dál rozvíjet. Chtěli bychom tam vybudovat takzvaný pumptrack a možná i venkovní tělocvičnu. Další aktivity budeme doplňovat postupně. Taky pořídíme zázemí pro sportovce. Zatím to bereme jako sportovní aktivitu pro občany města a blízkého okolí. K propagaci místa jsme zatím záměrně nepřistoupili.“

Ve Vysokém Mýtě otevřeli nový areál pro bikery

František Jiraský v rozhovoru taky zmínil aktuální opravu Vaňorného náměstí jako poslední prostor v historickém jádru města, který ještě nebyl rekonstruovaný. A mluvil i o chystané opravě Pražské brány.

Český rozhlas Pardubice chystá ve Vysokém Mýtě koncert na pondělí 4. září. Na něm se představí třeba Pavel Vítek a další hudebníci.

autor: MAL
Spustit audio