Díky hlavolamům může být škola opravdovou hrou

27. červenec 2015

Připomenout si o prázdninách matematiku, fyziku a procvičit logické uvažování můžou nejen školáci, ale i další zájemci všeho věku na výstavě „Hlavolamy“ v žambereckém muzeu, kam nás v Dobrém ránu pozvala kurátorka výstavy paní Vlaďka Šulcová.

Kdo už někdy navštívil IQ park v Liberci, nejspíš tuší, co si pro návštěvníky v Žamberku přichystali. Na několika stolcích mají zájemci možnost seznámit se s fyzikálními principy, základy matematiky, a nebo pořádně potrápit logické myšlení. „Není to výstava sběratelská, ale jsou to stolečky, které jsou určeny ke hře,“ říká Vlaďka Šulcová, která má mezi vystavovanými kousky své oblíbené hlavolamy i ty, které ji pořádně potrápily.

„Nechybí oblíbený ježek v kleci…kdo ho nesloží, toho nepustíme domů,“ dodává s nadsázkou Vlaďka Šulcová, se kterou jsme pátrali také po historii hlavolamů v Čechách. „První zmínky jsou z počátku 20. století. To byl hlavolam, který se vyráběl ve Vídni a fungoval na způsobu tzv. tangramu. To je vlastně čtverec rozdělený na několik trojúhelníků, které se různě přemisťovaly a z těch se sestavovaly hvězdice, kříže a další obrazce.“

Zajímavou historii má také ježek v kleci, který není „vynálezem“ Jaroslava Foglara. Takzvaný „Roudnický ježek v kleci“ byl vyroben už v roce 1935, tedy ještě předtím, než ho známý spisovatel poprvé zmínil v Mladém hlasateli v roce 1940, navíc ani nejde o český vynález. Existují dvě teorie o jeho původu. Jedna říká, že hlavolam byl vynalezen v Americe, a druhá ho zařazuje na východní kontinent. Tam se vycházelo z tradiční asijské hry „had chytá ježka“.

Na druhou stranu Foglarův ježek v kleci má něco navíc: „…on ještě udělal takovou krásnou věc, on uprostřed toho jádra měl skrytý plánek. Nemusím, doufám, prozrazovat, co na tom plánku bylo,... To tajemství u těch současných není.“

Ježka v kleci v různých variacích, ale také další hlavolamy si můžete na výstavě koupit a trápit mozkové závity ještě dlouho po odchodu z muzea. Pro zájemce je připravena také fotografická soutěž. Výstava bude k vidění až do konce srpna. Další informace najdete na stránkách muzea www.muzeumzamberk.cz.

autor: HRU
Spustit audio