Dolní Morava má nový magnet na turisty. Otevírá se Stezka v oblacích

1. prosinec 2015

Na Orlickoústecku brzy otevřou unikátní atrakci. Stavbu ohrožovaly horské podmínky, ale nakonec dospěla do finiše. Nepřehlédnete ji.

„Jsme na to hrdí a jsme rádi, že máme další atraktivitu celé oblasti. Těšíme se na otevření,“ říká obchodní ředitel společnosti Sněžník Martin Palán.

Stezka se nachází na hřebeni ve výšce 1116 metrů nad mořem. „Architektonicky, technologicky a technicky se jedná o ojedinělý způsob řešení. Samostatný projekt představovala příprava místa, dopravení techniky a hlavně jeřábu, který se na stavbě podílel.“

Atrakce a panoramata

Mezi největší lákadla stezky by měl podle Palána patřit průhledný tobogan a taky odpočinková síť: „Představuje jedno z nejzajímavějších zastavení na této stezce. Jde o takové vyhlídkové a adrenalinové místo. Můžete si do ní lehnout a pod sebou máte 55 metrů výšky. Pak se dá vnímat volnost prostoru. Průhledný tobogan má po své délce okna. Není to jízda černým tubusem, ale jízda opravdu prosvětleným toboganem.“


Parametry Stezky v oblacích
Délka: 750 metrů
Výška: 55 metrů

Při pěkném počasí se dá ze stezky pozorovat dokonce až Sněžka, samozřejmě Králický Sněžník, celý hřeben Orlických hor a podobně.

Nebáli se provozovatelé negativních ohlasů? „Vždy, když se staví něco nového a hlavně unikátního, má to spoustu příznivců a taky spoustu odpůrců. Rozumím názorům, které tvrdí, že se tam něco takového nehodí. Ale celá stavba je z modřínového dřeva. Mnozí vnímají stavbu jako vzdušnou, není to zaplněná hmota na jednom místě. Klid a přírodu vůbec neovlivňuje. Chceme z této destinace udělat turisticky atraktivní místo,“ nezastírá Palán.

Stezku v oblacích na hoře Slamník staví vysoký jeřáb

Počasí dělalo psí kusy

Palán přiznává, že kvůli povětrnostním podmínkám zažila stavba různé komplikace. „Koncem loňské zimy znovu napadl sníh. Stavební firmě jsme tedy mohli místo předat se zpožděním. Začalo se v dubnu. Plánovali jsme stezku otevřít už během léta.“ Své si řeklo dokonce i tornádo…

Čtěte také

Stezka by měla být od 5. prosince otevřená celoročně a dostane se na ni každý. „Spousta lidí ji přirovnává třeba ke stezce korunami stromů na Lipně. Inspirace je vždy důležitá. Lidé mají obecně rádi něco netradičního, kam se mohou vydat. Inspirovali jsme se po celém světě. To samotné pojetí je ale odlišné. Jde o autorské architektonické dílo,“ myslí si Martin Palán.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.