Dráha Velké pardubické otestuje v půlce prázdnin koňskou všestrannost

27. červenec 2016

Poprvé na jednom místě a ve stejnou dobu. Závodiště v Pardubicích od čtvrtka 28.7. do neděle 31.7. hostí mistrovství republiky ve všestrannosti. Poměří se všechny kategorie, tedy od poníků až po seniory a družstva.

„Všestrannost je olympijskou disciplínou. Koně se musejí ukázat všestranně. Předvedou drezuru, parkur a kros neboli terénní zkoušku. Ta samozřejmě poutá velkou diváckou pozornost. Koně musejí překonávat různé typy překážek. Stavíme je přímo na dostihové dráze, kde se běhá Velká pardubická. Je jich zhruba 150. Organizátorský tým čítá až 15 lidí a stejný počet se podílí taky na přípravě dráhy,“ přibližuje za organizátory Kateřina Mandysová.

Míra náročnosti se pro jednotlivé kategorie liší. Čím vyšší soutěž, tím obtížnější. „Tomu taky odpovídá složitost pravidel. Každý jezdec musí odjet svou drezurní úlohu. Procenty se bodují její splněné prvky. V krosu jde o čas a překonání překážek, za odmítnutí skoku jsou trestné body. V parkuru se zase sbírají trestné body za shozené bidlo na překážce.“

Jezdec po prohlídce a kůň rovnou

Trať přebírají rozhodčí a technický delegát. Pak dostanou jezdci možnost se na ni taky podívat. Kůň tam ale podle Mandysové předem nesmí. „Ve čtvrtek a v pátek budou drezurní zkoušky na pískovém obdélníku. V sobotu následují krosy a v neděli parkury. Návštěvníci uvidí naše nejlepší jezdce včetně Jaroslava Hatly, účastníka olympijských her v Aténách. Jinak Pardubice už zažily dvě olympijské kvalifikace, třeba taky mistrovství Evropy mladých jezdců. Teď se toto dění na pardubickou dráhu zase vrací.“

Autorem mistrovských tratí je uznávaný stavitel, jezdec a trenér Marcin Konarski z Polska. „Do naší dráhy vnese nové prvky a motivy ze zahraničí. Je to pro nás velká čest,“ uzavírá Kateřina Mandysová.

autor: MAL
Spustit audio