Dvě ženy si z České Třebové zaběhly na vrchol Sněžky. Trvalo jim to tři dny

6. říjen 2017

Pro někoho bláznivý nápad se zrodil v hlavě Kateřiny Balcarové. Stála na Sněžce a říkala si, jaké by to bylo vyběhnout tam z České Třebové. Napsala kamarádce Darině Hruškové a slovo dalo slovo.

„Ještě jsem doufala, že mě zastaví a řekne mi, že to je úplná blbost a ona mi za dvě vteřiny odpověděla, že to je super nápad. Pak už jsem nemohla couvnout,“ usmívá se Balcarová.

Podle ní by bylo příjemnější běžet třeba v těchto podzimních dnech, ale ony s trasou zápolily v nejparnějším létě. „Většinou běhám tak 50 kilometrů týdně. Podstatné je běhat velké objemy v pomalém tempu, aby se tělo naučilo pracovat dlouhodobě při nízké intenzitě.“

Pod širákem nespaly

Nocování měly sportovkyně naplánované. „První noc jsme spaly na chalupě v Orlických horách, kterou tam máme. Trasa shodou okolností vedla okolo. Pak jsme strávily noci v kempech. Tam jsme si to zařídily dopředu, abychom měly chatku a nějaké možnosti hygieny a podobně. Měly jsme s sebou muže, kteří nám do zázemí vozili věci na další den,“ přibližuje Darina Hrušková.

První den běžkyně zvládly nějakých 48 kilometrů, druhý den 60 a třetí den zbytek. Cestou se i ztratily, ale všechno dobře dopadlo. Celkem 160 kilometrů.

Sněžka

Denně každá z nich vypila až 7 litrů vody. „Cítila jsem bolest svalů. Překvapivě mě vůbec nebolely klouby. Únava přišla až později. Přímo po výkonu vládla největší euforie,“ usmívá se Hrušková. Balcarovou pro změnu trápily otlaky na chodidlech a na prstech. Místo seběhů si spíš užívala výběhy do kopce.

Pro maminky ideální

Běžkyně jsou zároveň i maminkami a svůj sport si nemůžou vynachválit. „Matky nemají čas, nemají peníze, potřebují čas samy pro sebe, potřebují hubnout, což vám všechno dává běh. Je to jako závislost. Začínáte s malou dávkou a časem potřebujete běhat víc a víc. Někdo běhá rád rychle krátké trasy a někdo běhá spíš na pohodu dlouhé trasy. Hlavně je to relax. Při běhu po vás nikdo nic nechce,“ shodují se.

Příští rok by chtěly běžet přes tři vrcholy, a to přes Velkou Deštnou, Králický Sněžník až na Praděd.

Kateřina Balcarová a Darina Hrušková
autor: MAL
Spustit audio

Související