Dýmky, rozhledny a americký astronaut lákají do Proseče

10. červenec 2017

Návštěva Proseče a jejího okolí může být také zajímavým cílem prázdninových výletů. O největších lákadlech a novinách promluvil v Dobrém ránu starosta města Jan Macháček.

Muzeum dýmek v Proseči první návštěvníky přivítalo před deseti lety, od té doby se vyvíjí: „Měli jsme záměr připravit novou expozici a to se povedlo. Expozice navazuje na tu předchozí, která také prošla určitými změnami,“ říká Jan Macháček.

Novinky v muzeu dýmek

Nová expozice je rozdělena do čtyř částí – anatomie dýmky, cesta dýmky, dýmka v umění a dýmky slavných osobností. A právě poslední jmenovaná část je momentálně asi největším lákadlem. Uvidíte dýmky Karla Schwarzenberga, Stanislava Zindulky, Jana Hrušínského, Jana Kanyzy a dalších: „Nejnovějším přírůstkem je dýmka oscarového režiséra Miloše Formana,“ chlubí se Jan Macháček, který všechny dýmky musel jet osobně převzít. Jen ta poslední přišla poštou.

Čtěte také

Tři a jedna rozhledna

Kromě muzea můžete v okolí Proseče navštívit celkem tři rozhledny. Nejnavštěvovanější je Toulovcova rozhledna poblíž Budislavi, na kterou ročně vstoupá přes pět tisíc návštěvníků. Dále Terezka a nejmladší a dost možná i nejhezčí Borůvka. Na jejich stavu se ale značně podepsaly povětrnostní podmínky, proto bylo nutné všechny tři rozhledny v posledních letech opravit.

Rozhledna Borůvka

V budoucnu by v okolí Proseče mohla vyrůst ještě jedna rozhledna: „V rámci programu rozvoje mikroregionu o rozhledně uvažujeme, ale záležet bude na tom, jak se k tomu postaví zbývající obce a podmínkou bude nalézt také vhodné místo,“ vysvětluje Jan Macháček.

Projděte se Sluneční soustavou

Rozhledny potěší každého, kdo se rád rozhlíží do dáli. Ten, kdo se rád dívá ještě výš, by neměl vynechat planetární stezku. Jde o model Sluneční soustavy v měřítku jedna ku miliardě. „Sluneční soustava a její zkoumání se hodně rychle vyvíjí. Připravili jsme tak nejenom nové informační panely, ale také doplnění stezky o další nové body a zároveň jsme ji prodloužili. Dokončena bude během července a protáhne se na 7,7 kilometru. Začátek a konec bude u náměstí,“ říká Jan Macháček.

Čtěte také

Pro Planetární stezku vymysleli v Proseči odvážnou reklamu: „Rádi bychom v rámci propagace využili určitou aktivitu Buzze Aldrina, druhého muže, který stanul na Měsíci a požádali ho o určité partnerství v rámci té stezky.“

Nové ulice

Zastupitelé v Proseči si museli poradit také se zmatky kolem čísel popisných. V roce 1950 totiž došlo ke sloučení tří obcí a v tu chvíli se všechna popisná čísla opakovala třikrát. „Byl to zmatek nejen pro poštu, ale především pro IZS,“ říká Jan Macháček a dodává: „Každoročně pojmenováváme další ulice. Zbývá jich ještě deset. Nové ale nevymýšlíme, používáme historicky zavedené názvy, které se pro ulice používaly, ale nebyly oficiální.“

Starosta Proseče Jan Macháček
autor: HRU
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.