Filharmoniky z Pardubic čeká jedinečná sezóna. Něco takového nezažili

19. září 2016

Nebude to sice jubilejní ročník, ale přesto překoná dosavadní maxima. Kromě celé řady unikátních vystoupení se Komorní filharmonie Pardubice zapojí do multimediálního projektu. Měl by být největší v dosavadní historii souboru.

Ve velké hokejové hale budou Hlasy světla 4D v předvečer tradiční Velké pardubické, tedy v sobotu 8. října. Vůbec poprvé v Česku zazní živý koncert s filmovou 3D projekcí a 4D efekty zároveň.

„Tento projekt možná nemá obdobu na celém světě. Nabízí krásnou hudbu na pomezí žánrů. Autorem je Robert Jíša, režisérem Steve Lichtag. Propojili se s lidmi, kteří umí nejmodernější projekční technologie. Vstupuje do toho tedy vizuální zážitek,“ říká Jarmila Zbořilová, ředitelka Komorní filharmonie Pardubice.

Hudba má v Pardubicích blízko ke sportu

Abonentní sezóna se rozjíždí v pondělí v Sukově síni Domu hudby. „Ale jinak ta 48. sezóna začala docela netradičně, protože jsme hráli na závěr olympijského parku na Pernštýnském náměstí. Podle ohlasů posluchačů se ten koncert vydařil. Měli jsme velikánskou radost z toho, že jsme byli oslovení, abychom uzavřeli mimořádně zdařilou akci. Pak se ale dostavil i pocit odpovědnosti. Není úplně snadné zvolit dramaturgii takového koncertu. Musela se tam objevit sportovní tématika. Doplnili jsme ji českou klasikou a osvědčeným populárem filmových muzikálů.“

Už potřetí budou pardubičtí hudebníci koncem prosince spolupracovat i s pardubickými basketbalisty. Společně si zahrají za Pardubice.

Ještě předtím doprovodí Josého Carrerase, na jaře pak Dagmar Peckovou. A taky pokračují v trendu oslovování dalších souborů ve městě. Posluchače byl měl přitáhnout JK Band, swingová muzika, Glenn Miller. Na jednom pódiu se v dubnu spojí filharmonici a legendární big band.

Čtěte také

autor: MAL
Spustit audio