Hasiči v Žamberku vystavují medaile a slaví

29. srpen 2017

Na poslední prázdninovou neděli přichystali v žambereckém muzeu vernisáž výstavy, která bude lákadlem pro velké i malé fanoušky hasičské techniky.

Výstava se jmenuje 140 let od svěcení praporu SDH Žamberk a má podtitul Hasičské medaile a vyznamenání. „Návštěvníci uvidí vyznamenání, řády, medaile a odznaky z dob od Rakouska-Uherska, přes první republiku, protektorát, socialismus až po dnešní dobu,“ říká ředitel Muzea Žamberk Petr Hažmuka.

Medaile z celého světa

Největší zastoupení budou mít exponáty z Čech, Moravy a Slezska, ale chybět nebudou kousky ze Slovenska, nebo Podkarpatské Rusi. Několik exponátů bude také z dalších zemí celého světa: „Třeba z Ameriky. U nich je rozdíl patrný na první pohled. Americké medaile jsou takové mohutnější,“ dodává Petr Hažmuka.

Na hasičských akcích musí být i trocha zábavy

140 let historického praporu

Výstava ale nebude jen o medailích: „Vystaveny budou i sbírkové předměty z našeho muzea a z hasičského muzea v Žamberku,“ říká kurátor sbírkových fondů Jindřich Žák a dodává: „Hlavním exponátem bude historický prapor, který slaví 140. výročí od svého vysvěcení. Stalo se tak 18. srpna.“

K vidění bude například i model původní stříkačky z roku 1820 v měřítku 1:10. Originál si můžou zájemci prohlédnout ve venkovní expozici, ale jen v rámci nedělní vernisáže. Součástí zahájení výstavy bude také vystoupení žáků ZUŠ Žamberk, módní přehlídka hasičských uniforem, které pak budou k vidění v průběhu celé výstavy: „Zájemci si také můžou vyzkoušet starou stříkačku, prohlédnout auta a další věci. Rozhodně se ani děti nebudou nudit,“ doplňuje Petr Hažmuka.

Vernisáž se uskuteční v neděli 3. září od 15 hodin a výstavu pak bude možné navštívit až do 8. října.

autor: HRU
Spustit audio