Hokeji v Litomyšli je osmdesát! Na první mantinely vydělala krasobruslařka

11. prosinec 2015

Když v Pardubickém kraji řeknete hokej, automaticky naskočí Pardubice. Ale dlouhou tradici v tomto sportu mají taky jiná města. Třeba taková Litomyšl zrovna slaví osmdesátiny svého hokejového klubu.

Existuje originál zápisu z první schůze hokejového oddílu Sportovního klubu z 11. prosince 1935. „Za zakladatele je považovaný pan profesor Kudrnáč z místního gymnázia, který se stal prvním předsedou. K výročí jsme načasovali výstavu v muzeu. V pátek máme vernisáž, přesně na den 80 let od vzniku,“ říká za současný klub HC Litomyšl Petr Fila.

Výstava nabízí průřez zmíněnými osmdesáti lety. „Podařilo se nám s pomocí milovníků hokeje nebo hráčů sehnat spoustu fotografií, materiálů. Půjdeme od těch nejstarších dějin a skončíme rokem 2015. Budeme se věnovat taky přípravě ledu, ženám v hokeji. Chystáme i doprovodný program, aby si to všichni užili,“ doplňuje za Regionální muzeum v Litomyšli Renata Kmošková.

Průkopníci bez výstroje

Studenti z gymnázia chodili se svým profesorem hrát hokej na rybníky ještě před vznikem klubu. Ale třeba už v roce 1945 přišly na uspořádanou krasobruslařskou exhibici 2 000 diváků. Z výtěžku si klub koupil vysněné mantinely na hřiště.

Podle Petra Fily nejdřív hráči v podstatě neměli žádnou výstroj. „Hráli v tom, v čem přišli. Chyběly jim peníze. Dnes je ten hokej samozřejmě daleko víc kontaktní. Hraje se hodně do těla. Hokejky byly jiné. Bez výstroje nebo s tou tehdejší by dnešní hráč těžko obstál. Teprve postupně se používaly různé kožené přilby, cyklistické přilby, holenní chrániče, suspenzory. Výstroj se postupně rozšiřovala.“

Pokračuje Renata Kmošková: „Tehdy si nasadili kulich, rádiovku, kdo si sehnal, tak přilbu. Anebo si vzali hokejovou štulpnu, udělali uzel a dali si ji na hlavu. První sezónu hráli v červených tričkách a červených kalhotách. Na druhou sezónu už měl brankář výstroj, hráči používali bíločervené štulpny, holenní chrániče, bílé dresy s číslem a se znakem lilie. Tak vypadala první oficiální výstroj klubu.“

Akce v muzeu

Litomyšl na ledě - 80 let hokeje v Litomyšli

  • Výstava k 80. výročí založení hokejového oddílu v Litomyšli dokumentuje tento sport od jeho počátků až po současnost
  • 12. 12. 2015 - 28. 2. 2016

Beseda s hosty (hráči, trenéři, vedení, ledaři a další)

  • 13. 12. 2015 14:00

Plány na příští rok

Říká vám něco stiga hokej? Chystá se Litomyšlský pohár 2016, který s tímto sportem seznámí. První kolo je v plánu v sobotu 9. ledna. A v posledním únorovém týdnu se v prostorách muzea uskuteční exhibiční utkání. Zahrát si může každý bez rozdílu věku. Program doplní burza hokejových kartiček pro děti i dospělé.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.