Hráčky ze Slatiňan si sáhly na historický úspěch českého frisbee

29. září 2017

Znáte nějakou kolektivní hru, kde není rozhodčí, a hráči si všechno řeší sami? Fotbal nebo hokej to rozhodně nebudou. Správná odpověď zní: Ultimate frisbee. V juniorské kategorii teď Česko získalo vůbec poprvé dvě medaile.

„Ultimate frisbee je kolektivní bezkontaktní hra s létajícím diskem. Proti sobě hrají dva týmy o sedmi hráčích. Úkolem útočícího týmu je dostat disk přihrávkami do soupeřovy koncové zóny,“ říká trenér Filip Halámka. Trenéři v tomhle sportu jsou většinou i hráči.

Taky sudího nahrazují samotní hráči. „Hodnotí se i duch hry, což závisí na míře, jak daný tým hraje čestně, dodržuje pravidla. Týmy si za to dávají vzájemně body,“ vysvětluje Markéta Hudcová.

Konečně pokořená Francie

Ve Slatiňanech se frisbee hraje jedenáct let. Většinu týmu tvoří děvčata. A hned sedm dívek ze Slatiňan nastoupilo na nedávném mistrovství Evropy v kategorii do sedmnácti a dvaceti let v Nizozemsku. V semifinále dvacítek Česko těsně prohrálo o bod s Ruskem. „Trochu nám chyběly zkušenosti, hlavně při řešení sporných situací,“ přiznala Hudcová.

Hráčky ze Slatiňan s trenérem slaví bronz z mezinárodní soutěže EYUC 2017

Boj o bronz ale tým zvládnul. Navíc porazil Francii. „S ní jsme vždycky měli spíš zápornou bilanci, ale teď se to konečně podařilo zlomit. Osobně jsem se během turnaje zranila, ale úspěch jsem prožívala s týmem,“ říká Andrea Valovičová.

Příští rok je mistrovství světa v Americe, kam se ale tyto dívky podle Markéty Hudcové nepodívají. „Všechny náklady si totiž hradíme sami. Šlo by o moc velký obnos, což nejsme schopní dát. Ale doufám, že se jednou taky vydáme třeba za velkou louži.“

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.