Hradecké Gastro - svátek kuchařů i jedlíků se blíží

23. březen 2017

V prostorách kongresového centra Aldis v Hradci Králové se sejdou kuchaři a cukráři z celé republiky, ale také ze zahraničí, aby poměřili své síly na Gastro Hradci Vitana Cupu 2017. O tom, co čeká na účastníky a návštěvníky, jak se kuchaři na soutěž připravují a jak si vede současná česká gastronomie ve srovnání s minulostí, přišel do studia Českého rozhlasu Pardubice pohovořit organizátor akce Jaroslav Runštuk.

Lubor Havlík, vedoucí odborného vyučování ze SOŠ a SOU Polička, který potvrdil, že také učitelé významnou měrou soutěžícím studentům pomáhají s přípravami na klání: „Zkušenosti našich učitelů jsou velké. Žáky limitujeme v tom, které suroviny použít a které ne. Kontrolujeme propozice, přípravu žáků a poskytujeme i technické zázemí. S velmi dobrými žáky je to ale složitější. Ti už mají svoji hlavu a nápady a my samozřejmě chceme, aby si je prosadili.“

Socha z dýně za tři hodiny

Jedním z úspěšných studentů poličské školy je Vojtěch Petržela, držitel zlaté medaile z kuchařské olympiády v Erfurtu. Také on předvede své dovednosti na Gastru: „Hradec je pro mě nejprestižnější soutěž v Čechách. Pro mě, jako carvingáře (pozn. vyřezávání do ovoce a zeleniny), tam jsou pro mě dvě disciplíny. Vyřezávání v limitu tří hodin, na to se chystám asi měsíc dopředu a vymýšlím téma a prvky, které by se daly ještě vylepšit. A druhou kategorií je předem připravený exponát. To chystám týden dopředu a snažím se vyřezat něco originálního,“ říká Vojtěch Petržela.

Gastro je voňavé, krásné a chutné

„Přední odborníci i budoucí adepti našeho oboru soutěží ve vyhlášených disciplínách. Je to jak pro kuchaře, tak pro cukráře každého věku. Návštěvníci můžou obdivovat carving, výstavní exponáty kuchařské i cukrářské. K tomu je plno doprovodného programu, předvádějí se různé kuchařské dovednosti, dělají se semináře, prezentuje se tam řada firem zabývajících se gastronomií,“ zve Jaroslav Runštuk.

A jaké byly začátky hradeckého Gastra? „To je pro nás vždy úsměvné. V prvním ročníku jsme začínali se 47 soutěžícími a vystavovali třeba mísu nazdobenou s hlávkovým salátem. Dnes už to je všechno na špičkové úrovni. Práce našich kuchařů už snese srovnání se světem na mezinárodních přehlídkách. A naši soutěžící vozí z venku medaile,“ říká Jaroslav Runštuk.

Gastro Hradec Vitana CUP 2017 začíná ve čtvrtek 30. března v 9:30 a Český rozhlas Pardubice bude z místa dění živě vysílat.

autor: HRU
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.