Jak tlustý je lak na vašem autě? Zjistíte v Pardubicích

27. září 2016

Věda není nuda. Letos tuhle větu zase podpoří celoevropská Noc vědců. Už počtvrté se k ní v pátek připojí i Univerzita Pardubice. Zve hned na dvě místa současně, do kampusu a na náměstí Československých legií. V hlavní roli bude bezpečnost.

Třeba Dopravní fakulta Jana Pernera ve Studentské ulici každou hodinu vyhlásí soutěž o největší zatížení auta. Ti, kteří přijedou vlastním vozem, budou mít navíc možnost si nechat změřit tloušťku laku. Podezřele velká hodnota může být jedním z ukazatelů, že vůz byl, napříkald po havárii, přelakován.

"Fakulta chemicko-technologická chystá spoustu pokusů. Díky Fakultě zdravotnických studií si budou moci přítomní natrénovat sejmutí helmy při nehodě na motorce. Nebude chybět ani workshop uzlování a krátké rozcvičky. Letošní akci obohatí kulturní program u Lavičky Václava Havla v podobě hudebních vystoupení i autorských čtení studentů,“ popisuje za organizátory Lenka Čermáková.

I vysoká škola už volá

Prázdniny skončily a v Pardubicích v pondělí začal v pořadí 67. akademický rok. Letos by do něj mohlo nastoupit kolem dvou a půl tisíce nových studentů. Na přesné počty si musíme počkat. „Brzy čekají letošní nováčky slavnostní ceremonie zvané imatrikulace. Konají se v aule a používají se všechny akademické insignie. Jde o takový krásný vstup do studia. Pak už začínají povinnosti,“ říká univerzitní mluvčí Valerie Wágnerová.

Noc vědců na Univerzitě Pardubice

Kampus je od loňského roku v novém kabátě. „Máme spoustu nových venkovních ploch, parkovišť pro pohodlí studentů, pěkné posluchárny. Všichni se do moderního prostředí musí těšit.“

Letos slaví Fakulta ekonomicko-správní 25 let od založení. Tehdy se jednofakultní, chemicky zaměřená vysoká škola začala dělit na další fakulty. Na sobotu se chystá velký absolventský sraz. Pak připravují odborné přednášky, konference, slavnostní setkání s pamětníky a podobně.

autor: MAL
Spustit audio