Jak vypadá zednický klavír? Kdo byl pověžný? Zjistíte v Poličce

12. červenec 2017

Polička je královské věnné město, které dodnes dýchá historií, třeba i díky úžasně zachovalému městskému opevnění. Za návštěvu ale rozhodně stojí také muzeum, nebo rodná světnička skladatele Bohuslava Martinů otevřená přes celé prázdniny.

Právě světnička ve věži kostela Svatého Jakuba nabízí do 16. července a v týdnu od 8. do 13. srpna neobvyklou kostýmovanou prohlídku. Svým obydlím vás provede matka skladatele, kterého uvidíte ještě jako malého chlapce trénujícího na housle: „My jsme využili dobových fotografií sestry Bohuslava Martinů paní Marie a podle nich jsme nechali ušít jak košilku, sukni tak i nádherný klobouk,“ říká Alena Zavoralová, průvodkyně z Centra Bohuslava Martinů.

„Na 25 metrech čtverečních žilo v jednu chvíli až osm lidí,“ dodává Zavoralová. Otec skladatele pracoval jako požární strážný, tzv. pověžný, ti musí pracovat vysoko a nejvyšším místem v Poličce je věž kostela.

Lego v muzeu

Lákavým zastavením pro celou rodinu může být také městské muzeum, kde jsou vystavené sběratelské kousky stavebnice LEGO, ze které se dá postavit snad všechno, na co si vzpomenete. Tři základní kostičky Lega například můžete složit 1060 způsoby. Na výstavu kostky stavebnice zapůjčili fanoušci této stavebnice.

V poličském muzeu se letos usadili také Křemílek s Vochomůrkou nebo Rákosníček: „Máme tam výstavu známého ilustrátora a režiséra večerníčků Zdeňka Smetany. Ta je opět doplněna o hravé koutky, kde se děti zábavnou formou dozvědí, jak pracoval a jaké techniky používal,“ láká Alena Zavoralová.

Bajzův koloniál otevřen

Do časů první republiky vás zavede výstava Koloniál Karla Bajzy. Vznikala ve spolupráci s Moravským zemským muzeem, které se inspirovalo knížkou Karla Poláčka Bylo nás pět: „I my v Poličce jsme měli bodrého obchodníka Karla Bajzu a díky tomu jsme si tu výstavu mohli ušít přímo na míru,“ říká Zavoralová. Mezi mnohými exponáty je třeba náhražka kávy z 19. století: „Dřív byla káva velice drahá a těžko dostupná. Vznikaly firmy, které se zabývaly výrobou kávy a různých náhražek. A jedna z největších, firma Jindřicha Francka, pocházela z Pardubic,“ říká Alena Zavoralová.

Průvodkyně Alena Zavoralová z Centra Bohuslava Martinů

Výstava má několik částí - koloniál, cukrárnu, hokynářství a trafiku. Návštěvníci se vrátí do nedigitální doby a vyzkouší, jaké to bylo měřit, vážit a počítat všechno hlavou a nic nesplést. Koloniál Karla Bajzy má otevřeno od úterý do neděle do konce prázdnin.

Hudební odpoledne

Zednický klavír, tahací harmonika, nebo dršťka. To je jen malý výčet z mnoha názvů, které si za století lidé vymysleli pro akordeon. Pokud patříte mezi ty, kteří mají zvuk tohoto nástroje rádi tak neváhejte. Muzeum pro vás připravilo Posezení s harmonikou na tuto neděli 16. července. Ve 14 hodin začíná koncert poličských harmonikářů v atriu muzea.

autor: HRU
Spustit audio