Jaro v plném rozpuku. V Pardubicích i to hudební

25. březen 2015

Do své poloviny dospěl 37. ročník mezinárodního festivalu Pardubické hudební jaro. Za sebou má osm koncertů a osm jich ještě zbývá. Zatím je podle slov svého ředitele Josefa Krečmera velmi úspěšný, plní sály. Těží hlavně z klasické hudby, ale nejenom z ní.

„Představili jsme a ještě představíme jiné žánry. Třeba 12. dubna vystoupí v Chrasti u Chrudimi Prague Cello Quartet, který prolíná klasiku, jazz, filmovou hudbu… Už jsme taky nabídli průřez hudbou od baroka až k současnosti díky akci Gypsy Baroque. Ukázalo se, že hudba lidi stmeluje, což je jeden ze smyslů toho, co děláme. Koncert měl obrovský úspěch a určitě se v budoucnu zopakuje,“ tvrdí Krečmer.

Blíží se jeden z vrcholů – Velikonoční koncert

Ve středu 1. dubna od 19 hodin zazní v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích Mše h moll Johanna Sebastiana Bacha. „To je prostě veledílo, které v dějinách hudby patří k tomu nejvýznamnějšímu. Jedná se v podstatě o takový souhrn Bachových životních zkušeností. V Pardubicích toto dílo možná kvůli své náročnosti nikdy nezaznělo. Představí se Collegium 1704 pod vedením Václava Lukse. Tento soubor má dnes už světové renomé v oblasti interpretace hlavně barokní hudby,“ říká Josef Krečmer.

Na 16. dubna se pak v Domě hudby chystá koncert dua klavíristek z Japonska. „Návštěvníci se v dubnu můžou těšit taky na Heroldovo kvarteto. Toto vystoupení se bude reprízovat v Heřmanově Městci a v Kameničkách. Taky jsme se rozhodli, že 27. dubna využijeme netradiční prostor kostela v Sezemicích. O recitaci a moderaci se postará Alfred Strejček. Zahraje soubor Barocco sempre giovane. Festival pak uzavřeme 29. dubna opět v Domě hudby, kde bude účinkovat Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK s německým dirigentem.“

Taky vlaky měly na festivalu své místo

Josef Krečmer, violoncellista

Zahajovací koncert zasvětil festival Pardubické hudební jaro události, která má podle Krečmera pro Pardubice naprosto klíčový význam. „V roce 1845 projel městem první vlak na trati Praha-Olomouc, k tomu si ještě připomínáme výročí stavitele železničních tratí Jana Pernera. Pardubice by bez železnice nebyly Pardubicemi. Zdůrazňujeme i 330. výročí narození Bacha a Händela, největších géniů barokní hudby. Do Pardubic a Přelouče díky tomu letos přijel velmi významný francouzský umělec Stéphane Béchy. Dopadlo to výborně a ohlas byl taky výborný.“

autor: MAL
Spustit audio