Josef Váňa zase v Pardubicích. Místo dostihů na křtu

19. listopad 2014

Věhlasný žokej se ukáže na páteční akci, při které bude Zámek plný knih. Pokřtí knížku Lenky Gotthardové nazvanou Od trojského koně po Váňu. Zájemci o autogramy můžou sehnat podpis Josefa Váni nebo si s ním popovídají. Do Pardubic přijede také Jiří Padevět - autor, který dosáhl na prestižní ocenění.

Malý knižní veletrh se koná už počtvrté a účast na něm se zvyšuje.

„Začínali jsme jako akce pro muzejníky, galerijníky a další paměťové instituce. Ty vydávají úžasné publikace, ale nemají možnosti distribučních sítí jako normální nakladatelství. Chtěli jsme zprostředkovat a umožnit návštěvníkům a zájemcům o odbornou literaturu, aby si na jednom místě našli publikace, které na knižních pultech nenajdou. Později se to začalo výrazně rozrůstat a objevily se i populárně-naučné publikace,“ říká za organizátory Renáta Tetřevová.

Slavná tečka

Tak jako každý rok i letos dorazí na závěr veletrhu spisovatel, pro kterého byl tento rok něčím významný. Jiří Padevět napsal podle ocenění Magnesia Litera nejlepší letošní knihu Průvodce protektorátní Prahou. Takto ji hodnotí Tetřevová: „Velmi podrobný průvodce místopisem z dob 1939-1945. Dílo má přes 600 stran a obsahuje mimořádné množství černobílých dobových fotografií a dokumentů.“

Protože uplynulo sto let od začátku velkého válečného konfliktu, bude se například křtít také publikace uznávaného autora literatury faktu Františka Emmerta Českoslovenští legionáři za první světové války. Tu by měli ocenit příznivci vojenské historie anebo studenti.

Odpolední program – Zámek plný knih (21.11.2014)

  • 13:00 setkání s autory publikace Keltové ve východních Čechách

  • 14:00 křest knihy Václav Vokolek: Neznámé Čechy 6, východní Čechy

  • 15:00 křest knihy Lenka Gotthardová: Od trojského koně po Váňu

  • 16:00 křest knihy František Emmert: Českoslovenští legionáři za první světové války

  • 18:00 beseda s Jiřím Padevětem, autorem knihy Průvodce protektorátní Prahou-Magnesia Litera 2014

autor: MAL
Spustit audio