Keltové byli schopnější, než jsme my

30. červenec 2014

Nasavrky, to je místo, kde vyrůstá keltský skanzen. Už příští rok by mělo být vše hotovo a přivítá první návštěvníky. Jednou z těch, které keltskou vesnici budují, je Anna Frantalová.

Keltskou kulturou je fascinovaná. „Když se člověk podívá na to, co všechno Keltové dokázali, zjistíme, že byli v lecčem schopnější“.

V čem? Co uměli lépe?

Když se podíváme na některé výrobky z bronzu, odpověď je jasná. Pro současné řemeslníky je jejich zpracování velmi obtížné, a to mají k dispozici moderní přístroje.

Z čeho autoři vznikající keltské vesnice při jejím budování vycházejí? Z archeologických pramenů a ze spolupráce s archeology. Dokonce i s těmi z Archeologického ústavu Akademie věd. K dispozici mají předlohy velkých staveb, půdorysy a další nálezy. Nejde tedy o fikci.

Keltský skanzen u Nasavrk - vstup

Jak bude celá keltská vesnice vypadat po svém dokončení? Bude živou keltskou vesnicí. Místo bude žít. Budou tam tedy nejen keltské domy, ale objeví se tam i keltští řemeslníci. Bude se péct chleba, nebudou chybět hospodářská zvířata. Takže keltská kultura v praxi.

autor: nov
Spustit audio