Koně v akci zaplní závodiště i centrum města

31. srpen 2017

Od 1. do 3. září ožije dostihové závodiště v Pardubicích výstavou Koně v akci. Setkání, které je u nás v takovém rozsahu ojedinělé, bude mít téma kůň a svatební veselí. Na výstavu nás pozvala manažerka výstavy Kateřina Mandysová.

V pátek bude program zaměřený především na děti: „Od devíti do jedenácti hodin ožije cílová rovina. Pozvali jsme i školky a další dětské organizace,“ říká Kateřina Mandysová. Další dětská stanoviště budou přístupná do 15 hodin. Poté ze závodiště vyrazí směrem do města průvod koní, lidí a chybět nebudou ani kočáry.

„I průvod bude koncipován svatebně. Jezdci budou oděni do kostýmů, budou i lidové kroje, koně budou slavnostně ustrojeni,“ říká manažerka výstavy.

Koně i v centru města

Program na Pernštýnském náměstí začíná v pátek v 16 hodin: „Tam se ukážou kočáry, městská jízdní policie, chybět nebude westernové vystoupení, poníci, bude to taková všehochuť,“ zve Kateřina Mandysová.

V průběhu víkendu pak návštěvníci výstavy můžou obdivovat asi čtyřicet plemen koní od chladnokrevných siláků až po nejmenší minikoníky. „Po celé tři dny budou otevřené stáje, v paddocku budou probíhat chovatelské prohlídky, přístup bude také na dostihovou dráhu, kde budou další akce,“ vyjmenovává Kateřina Mandysová.

Svatba mezi překážkami

Zlatým hřebem bude v neděli, ve 13:30 nefalšovaná svatba u Taxisova příkopu: „Na ni se nejprve přihlásily tři páry mladých lidí, které to ale postupně vzdaly. Nakonec bude oddán starší pár, kterému se líbil motiv koní a závodiště.“

Velkým lákadlem a adrenalinovým zážitkem bude podle Kateřiny Mandysové soutěž koní v těžkém tahu: „To je specialita chladnokrevných koní, kdy se jim na saně nakládá zátěž a soutěží se v tom, kolik kůň za sebou utáhne. To bude v sobotu od 16:15.“

Děti především

„Poslední tři roky se hodně soustředíme na děti. Chybět nebudou soutěže, dětská stanoviště, budou tam mít Malou Velkou pardubickou, což jsou umělé překážky vyrobené pro děti po vzoru těch opravdových, dále indiánské městečko a na všech stanovištích děti dostanou odměny. Přijede i Jan Lušovský, který bude malovat obrázky pro děti,“ láká Kateřina Mandysová.

Bohatý program výstavy Koně v akci dále nabídne vozatajské ukázky, westernovou show, různé chovatelské přehlídky, vystoupení dravců, velký rytířský turnaj a mnoho dalšího.

autor: HRU
Spustit audio