Konec bloudění mezi regály. V knihovně vám dají balíček

12. září 2014

Knihovna nejsou jenom knížky. Aby zaujala, vymýšlí novinky. Proto například v Pardubicích nabízejí výstavu anebo filmové projekce. Navíc chtějí k četbě přivést děti.

Čtenáři se mohou těšit také na balíčky připravované samotnými knihovnicemi. „Každý bude obsahovat dvě knihy. Váhavý čtenář si tak v oddělení beletrie může balíček vybrat. Budou na něm piktogramy s označením žánrů. Balíček si lidé rozbalí až doma a zjistí, co si vypůjčili. Občas se může stát, že si chceme něco přečíst a nevíme přesně co,“ říká Tereza Jarošová z Krajské knihovny v Pardubicích.

Kino i koně

Novinkou letoška je promítání v MiniKině. Diváci tam uvidí spíš alternativně laděné filmy. „Určitě nechceme konkurovat klasickým kinům. Máme ambici stát se multifunkčním centrem informací, vzdělání, kultury. Knihovna by měla sloužit i k setkávání různě zaměřených názorových skupin,“ objasňuje Jarošová.

Krajská knihovna k blížící se Velké pardubické uspořádala výstavu nazvanou Dusot koní. Představují se na ní dvě autorky, které právě převážně zvířata malují nebo kreslí.

Dětské oddělení nachystalo program pro předškoláky. „Měl by rozvíjet jejich předčtenářské dovednosti, tedy soustředit se na text, porozumět mu a částečně se i do příběhu vžít. K tomu slouží určité prvky z muzikoterapie,“ uzavírá Tereza Jarošová.

autor: MAL
Spustit audio