Legiovlak hned osmkrát zastaví v Pardubickém kraji. Kdy, kde a co to je?

21. duben 2017

Zastávky Legiovlaku bývají několikadenní. Pojízdné muzeum brázdí republiku a na různých místech připomíná asi tak sto let staré osudy československých legionářů. Celá souprava měří nějakých 130 metrů.

„Vracíme se nejvíc do let 1918-1920, kdy se naše vojska pohybovala napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále. Poprvé jsme s Legiovlakem vyjeli v roce 2015 a teď tedy začínáme třetí sezónu. Ze zájmu návštěvníků jsme nadšení. Jejich počet už přesáhl 300 000. Navíc nám lidé často nosí naskenované fotografie legionářů a my jsme rádi za takovou zpětnou vazbu,“ říká tajemník projektu Legie 100 Jiří Charfreitag.

Všechno věrně a dobově

Legiovlak se skládá z různých vozů. Nechybí třeba polní pošta, ale ani zdravotní, filmový, štábní, prodejní, případně krejčovský, kovářský, ubytovací vagón anebo dva plošinové vozy. Na jednom z nich jezdí i replika obrněného automobilu, který vznikal v Pardubicích. Na návštěvníky čeká rekonstruované vybavení, originální exponáty a stovky fotografií.

Souprava by podle Charfreitaga v budoucnu měla mít ještě o jeden vagón víc. Bylo by jich tedy 14. Československá obec legionářská zakoupila celkem 11 vyřazených historických vagonů. Jeden z plošinových vagonů dlouhodobě zapůjčily České dráhy, kovářský vagón zrekonstruovala a dodala slovenská strana.

Do Prahy se vrátil Legiovlak, pojízdné muzeum připomínající československé legie

Od Letohradu po Litomyšl

Letošní pouť Legiovlaku začala v březnu v Chlumci nad Cidlinou. Pak následoval Jičín, Nová Paka, Trutnov, Náchod a Kostelec nad Orlicí. Od úterý 25. dubna do neděle 30. dubna najdete soupravu v Letohradu.

Víc doplňuje Jiří Charfreitag: „Přesun začíná v pondělí ráno, aby expozice mohla být v úterý v 10 hodin slavnostně otevřená. Naši průvodci budou připravení. Třeba v Pardubicích spojujeme zastavení s Aviatickou poutí. Budeme prakticky největším exponátem na letišti. Přijedeme přímo po kolejích vlečkou za halu hangáru. Rádi bychom tam měli i parní lokomotivu.“

Zastávky Legiovlaku v Pardubickém kraji

Letohrad 25.–30. dubna

Ústí nad Orlicí 2.-5. května

Přelouč 23.-28. května

Pardubice 3.-4. června

Chrudim 6.-11. června

Moravská Třebová 13.-18. června

Vysoké Mýto 20.-25. června

Litomyšl 27. června-2. července

autor: MAL
Spustit audio