Litomyšl se začíná lázeňsky rozehřívat. To hlavní přijde v sobotu

26. duben 2017

Lázně ducha mají před sebou šestý ročník. Jezdí se do nich za obnovením sil duševních. Všechno se ale nese v nadsázce a legraci.

„Někteří si tam připadají jako v lázních. Navíc jsme ve Váchalově Krvavém románu našli odkaz na to, že už tam byly zmínky o Litomyšli jako lázeňském městě, kde vodu nikdo nepije. Což nám stačilo, abychom vymysleli mírně recesistickou, ale dnes už velmi oblíbenou akci,“ říká za organizátory Michaela Severová.

Podle jejích slov se snaží přemýšlet i ekologicky. „Jsme moc rádi, že budeme moci představit speciální váchalovskou edici vratných kelímků. Věřím, že tím zahájíme tradici, kdy tyto kelímky za vratnou zálohu budou fungovat taky na dalších akcích ve městě.“

I před víkendem bude živo

Zahájení další lázeňské sezóny obstará Knižní čtvrtek ve středu, tentokrát na téma Lázně kuřácké. „V literární kavárně si budeme o kouření pravděpodobně číst z různých knížek, ale možná skoro naposledy si budou moci kuřáci v restauracích i zakouřit.“

Ve čtvrtek můžou lidé zavítat na Večer s galerií anebo si ve Smetanově domě užít Poprask na laguně, tedy představení Studia DVA s Evou Holubovou a Bohumilem Kleplem v hlavních rolích.

Páteční večerní program zahájí Ondřej Ruml a Matěj Benko Quintet s písněmi Ježka, Voskovce a Wericha ve Smetanově domě. V Music Clubu Kotelna vystoupí Thom Artway s kapelou a U Černého orla představí svůj comeback kapela Minus123minut.

Šaty po babičce? Hodí se

V sobotu nebude chybět lehce vzpomínková besídka v Portmoneu, veteráni a podobně. „Na kolonádě to bude žít divadlem, dobrou muzikou a hlavně krásnými kostýmy. Kdo má šaty třeba po babičce, může korzovat po lázeňské promenádě. Vítané jsou slunečníky, vějíře, vycházkové hole,“ upřesňuje Severová.

O hudbu se postará Žlutý pes v čele s Ondřejem Hejmou, kapely Jananas, Dědovy blechy, taneční skupiny Amapola Tribe a další. O několik desetiletí zpátky účastníky vrátí Sestry Havelkovy, Stanley´s Dixie Street Band anebo taneční Swing Busters a swingová kapela AppenDixie.

Michaela Severová

V neděli dopoledne se dá zajít na snídani v trávě do zámeckého parku, a pak na oslavu 25. narozenin městských lesů. A takové pálení čarodějnic se možná protáhne až do pondělí. Na závěr prodlouženého víkendu se může hodit meditace v podobě malé májové jógové slavnosti v zámeckém pivovaru.

autor: MAL
Spustit audio