Lovil jsem ryby a pil vodu z potoka, říká o Novém Zélandu Ladislav Rohlena

17. září 2014

Rozhodl se odcestovat na 6 měsíců na Nový Zéland. Tam chvíli pracoval, pak si koupil kolo, stan a začal cestovat. Vrátil se až za rok a půl, plný netradičních zážitků. Hostem ČRo Pardubice byl v Dobrém ránu Ladislav Rohlena.

Za jeho rozhodnutím odjet do ciziny stála snaha o zdokonalení anglického jazyka a volba na Zéland padla kvůli krásné přírodě. Představu o tamní přírodě si můžete udělat třeba z filmů: „Je to země, kde se točil Pán prstenů, nebo Hobit. Bylo to tam prostě nádherný.“

Vycestovat na Nový Zéland ale není jednoduché: „Ze všeho nejdříve je potřeba zařídit pracovní víza, jejich počet je na rok limitovaný. I letenku je dobré shánět dopředu, je to pak výhodnější.“ poradil zájemcům o cestu na Zéland Ladislav Rohlena.

Mnoho mladých lidí při návštěvě Nového Zélandu cestuje po ostrovech a poznává místní kulturu i kraj. Ne každý ale stráví nějaký čas úplně sám v „divočině“ pod stanem. „Ta samota má svoje kouzlo, nutí vás to přemýšlet o různých věcech, k tomu ta příroda, je to nádhera.“ vzpomíná Ladislav Rohlena, který při pobytu mimo civilizaci jedl vlastnoručně nalovené ryby a pil vodu z potoků. Přesto, jak přiznal, čas od času aspoň na malý nákup do města zašel.

Nový Zéland

Kromě příjemných zážitků může vzpomínat i na ty napínavější: „Potkal jsem rangera, který mi řekl, že v domě, kde se chystám přespat straší. Byla to noc, kdy jsem toho moc nenaspal, křupal tam nějaký červotoč.“ Kromě strašidelného domu zažil i zemětřesení. A jak přiznal, v té chvíli byl opravdu vyděšený: „Vyběhl jsem ven na verandu, lidi byli vystrašení, auta na parkovištích houkala, zboží v obchodech leželo po zemi.“ Naštěstí se nikomu nic nestalo a tak se tomu s kamarády nakonec mohl zasmát. Už druhý den plynul život normálně dál.

Jestli se na Zéland ještě někdy vrátí s jistotou neví: „Nevím jestli tam ještě pojedu na nějakou delší dobu. Teď mě láká třeba Austrálie,“ uzavírá rozhovor Ladislav Rohlena

autor: HRU
Spustit audio