Manžel manželce korektorem. Jak funguje spisovatelský svazek?

15. leden 2015

Oba píšou knížky a jsou manželé. Klára Smolíková a Jiří Walker Procházka říkají, že doma mají o tvorbě časté debaty. Zvlášť dámská polovina této dvojice si pochvaluje, že jí muž dělá korektury. Svůj text totiž málokdo dokáže upravit.

Smolíková se už deset let věnuje psaní knížek pro děti. Na podzim vydala tři publikace u tří nakladatelů. Zdánlivě je každá jiná, ale všechny spojuje komiks. „Viktorka a vesmírná dobrodružství umožňuje cestování vesmírem. Vynálezce Alva byl úplně původně komiks, potom večerníček a v současné době knížka, ale i tam jsme dali komiksové sekvence. Jak se staví město, to je zase jedna z takzvaně muzejních knížek nebo knížek z muzea. Tato díla vycházejí z nějaké muzejní expozice, na které jsem spolupracovala.“

Komiks nerovná se relax

Komiks podle Smolíkové stále poznamenává domněnka některých lidí, že jde o jakousi odpočinkovou věc. „Učitelé, knihovníci mi říkají-děti čtou jenom komiksy. Přitom komiks má svou vlastní vizuální kulturu. Existují úžasné komiksy, které nás učí se dívat, naplňují nás, obohacují nás. Pak mají tu výhodu, že nejsou čtenářsky tak náročné. Komiks není infantilní, může být i pro dospělé. Spojení výtvarné a literární stránky umožňuje to, co v textu jde stěží. Zkuste popsat, jak se dělá sud,“ řečnicky pobízí Klára Smolíková.

Daří se jí dnešní děti zaujmout literaturou? „Psaní je podle mě svým způsobem řemeslo. Dlouho se věnuji popularizaci různými způsoby od učebnic, programů pro školy, muzea. Tu formu se učím a už se tolik netrápím, když píšu. Samozřejmě vždycky je otázka, jak to pojmout, aby knížka jako tvar zafungovala, aby děti zaujala, aby člověk zvládnul všechno jednání s grafickými, výtvarnými redaktory, nakladatelem. Aby si sám ujasnil, co vlastně chce. Tam si myslím, že rozhodně nikdo nemá vyhráno, každý s každou novou knížkou hledá, jak to udělat, aby se povedla,“ říká Smolíková.

Doplňuje, že knihy a psaní ji svým způsobem odvádějí od lidí. Proto své pedagogické a lektorské zkušenosti zúročuje na hravých workshopech. „Dokonce si někdy myslím, že bych tyto aktivity měla omezit, abych zase víc psala. Už mě honí redaktorky, že by chtěly něco odevzdat a já místo toho odjíždím na workshop. Když jsou děti nadšené, vracím se s elánem zpátky, abych zase psala,“ usmívá se spisovatelka.

Rodinný komentář

Manžel Jiří Walker Procházka, který se zabývá hlavně sci-fi, její tvorbu zajímavě glosuje: „Klárka si myslí, že píše tu naučnou literaturu pro děti, populárně naučnou, muzeální. Ale když jsem listoval už jejími prvními knížkami, tak říkám, ty píšeš čisté sci-fi. Děti cestují časem, z archeologických nálezů se vytvářejí nové věci. Píše sci-fi, akorát o tom neví.“

Na druhou stranu si vzájemnou spolupráci pochvalují. Díky ní vzniká třeba detektivní román Mrtvá šelma. Smolíková chystá jednu komiksovou knížku pro menší děti Na hradě bradě, další tři publikace budou věnované husitství a Husovi, protože prožíváme rok významného výročí Mistra Jana Husa.

autor: MAL
Spustit audio