Mezi Zlatou a Velkou. Pardubické městské slavnosti drží tradici

2. říjen 2017

Termín podzimních slavností v Pardubicích překvapí jenom málokoho. I letos jsou v plánu na týden mezi Zlatou přilbou a Velkou pardubickou. Vrcholem bude hlavně víkendový program s lampionovým průvodem.

„Davy lidí vyrazí v sobotu 7. října od 18:30 z Pernštýnského náměstí. Čeká na ně i Velká ohňostrojová show. Letos máme nového ohňostrůjce. Unikátní podívaná se odehraje přímo ze zámeckého rondelu. Koncert Kamila Střihavky pak začne na náměstí kolem 22. hodiny,“ říká za organizátory Martin Karas.

V Pardubicích po Karlově mostě

Cesta od Příhrádku k zámku se během soboty symbolicky promění na Karlův most. „Přeneseme k nám jeho atmosféru. Mostek před zámkem bude patřit pouličním umělcům, karikaturistům, živým sochám a dalším.“

Doslova vysoký zážitek slibuje program Provazochodci ve výšinách. Provazochodci z Cirkusu trochu jinak přejdou v pátek ve výšce Pernštýnské náměstí. Na třídě Míru bude ve stejný den akce Zdobíme na bulváru, kde se budou vyrábět různé ozdoby na skutečný vánoční strom, který bude před vánočními svátky stát v centru města.

Pořadatelé chystají i připomínku dvoustého výročí vynálezu jízdního kola. Celá řada cyklokuriozit bude k vidění v pátek na pardubické třídě Míru.

Doprava bude v klidu

Řidičům by slavnosti podle Karase neměly nijak zvlášť překážet. „Jenom na Pernštýnském náměstí nebude možné parkovat. Bude tam stát pódium s programem a taky chystáme tradiční sraz historických vozidel. V sobotu ještě půjde průvod včelařů.“

Ani tentokrát nechybí ve festivalové nabídce klasiky jako třeba Spanilá jízda kočárů, Běh naděje a další. Návštěvníkům se otevře i Pernštýnské tržiště a spousta dalších atrakcí. Podzimní městské slavnosti potrvají v Pardubicích od čtvrtka 5. října až do neděle 8. října.

autor: MAL
Spustit audio