Na kraj světa z Vysokého Mýta. A vsedě!

26. listopad 2014

Jestli jste někdy jeli do ciziny, víte, na co všechno tam člověk může narazit. Občas to jsou velmi zajímavé anebo zábavné situace… Zrovna o nich můžete slyšet na tradičním cestovatelském festivalu Okolo světa. Už pojedenácté ho pořádá Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě.

Například ve středu po 18. hodině přednáší Jan Vlasák o Rumunsku. Podle Radima Urbánka projel skoro celý svět na kole: „Zemi znám relativně dobře, ale nevím o tom, že by tam bylo tolik cyklostezek, aby se to po nich dalo přejet. V každém případě on nehledá cesty po cyklostezkách. Do Rumunska jezdí minimálně 25 let. Ze svých zkušeností vím, že mají dnes už mnohem lepší silnice, celkově jinou infrastrukturu i zdravotní zabezpečení cestovatele. A kdo říká, že jde o nebezpečnou zemi, tak jsem tam i po půlnoci chodil po horách, po kopcích, po vesnicích, zatímco po Praze by se mi po půlnoci jít nechtělo.“

Ve čtvrtek promluví ve Vysokém Mýtě Zdeněk Sokol, který popíše přechod "nejstudenější" hory planety - Denali (Mount McKinley). O pátečním programu ještě pořadatelé nemají jasno. Původní přednáška se ze zdravotních důvodů neuskuteční.

Ohněm i zimou

Minulé dny nabídly pohled Zdeňka Špíška do země mezi ledem a ohněm, tedy na Island. Výlet do polárních krajů nabídnul Rudolf Krautschneider: „Rozpovídal se o stavbě voru, který teď dokončil a který připravuje na cestu. Sám se brání termínu dobrodruh, ale kdo ho zná, tak ví, že tam je to vždycky alespoň trochu na hranici. Má drsnou duši, ale velice romantickou. Poslouchat ho bývá něco úplně jiného než sedět u televizního dokumentu. Nabízí vyprávění ze života,“ říká Urbánek.

Za vznikem festivalu stojí shoda okolností. Původně byla jen doprovodnou akcí k chystané výstavě o dobrodruzích a cestovatelích Pardubického kraje. Odehrává se v relativně malé místnosti pro přibližně 65 lidí.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.