Na pardubickém zámku můžete udělat krok do virtuální reality

24. duben 2017

Noc plná zajímavostí, kouzel a hrátek. Tak mluví organizátoři o dalším ročníku tradiční Noci mladých výzkumníků. Do akce se v úterý zapojí všechny fakulty Univerzity Pardubice. Přidají se i některé střední školy, hvězdáři a taky muzeum s galerií.

„Začínáme už ve čtyři hodiny odpoledne, protože většinou přicházejí rodiny s dětmi. Ty by už asi ve dvě hodiny v noci moc nechodily,“ říká k dění na zámku v Pardubicích Iva Svobodová.

Co se chystá?

Program otevřou zahajovací fanfáry studentů Konzervatoře Pardubice a taneční vystoupení klientů Denního stacionáře Slunečnice. Noc mladých výzkumníků ukáže řadu chemických pokusů, nabídne ekonomické kvízy, hru s lokomotivou, porodnický model a podobně. Lidé si taky budou moci vyrazit na památku svou minci anebo zjistí, z jakého materiálu jsou jejich brýle.

Hned dvě velká stanoviště připravila Fakulta elektrotechniky a informatiky. „První z nich je laserová prolézačka. Dalším lákadlem pak je stanoviště s virtuální realitou. Zájemci si můžou vyzkoušet pohled do jiných míst na zeměkouli nebo se podívají, jak vypadá celá sluneční soustava. K dispozici máme set, který obsahuje brýle a celé stanoviště je osazené laserovými radary a uživatelé mají k dispozici ovladače,“ upřesňuje proděkan Petr Doležel.

autor: MAL
Spustit audio