Na třídě Míru se bude šlapat. Přijedou originální stroje

27. červenec 2017

Po osmi letech se do Pardubic vrací závod šlapacích vozítek. V sobotu odpoledne dorazí na třídu Míru. Všechno je jedna velká zábava, i když podle pravidel.

„Týkají se konstrukce vozítek. Musí splňovat patřičnou šířku, délku. Vozítko musí mít čtyři kola, účinné brzdy. Zakázané jsou ostré hrany z pevných materiálů. Musíte mít místo pro umístění startovních čísel a podobně. Najdete tam vodníky, kteří jezdí s tůňkou, psa, dudy, čarodějnici, kokosový ořech a další,“ říká za organizátory Václava Dostálová.

Pardubický závod začíná v sobotu ve 13 hodin. „Vozidla se představí, každé má svou scénku. Následuje zaváděcí kolo a samotný dvouhodinový závod. O vítězi rozhoduje pětičlenná porota a samozřejmě výkon závodníků. Hodnotí se kostýmy účastníků, jejich depo, scénka, počítají se ujetá kola.“

Za každého počasí

Závody už o letošních prázdninách hostil Hradec Králové i Holice. „V Holicích nás v minulosti přepadla průtrž mračen, že nám voda tekla po kotníky po silnici, ale jezdilo se dál. Závody se totiž jedou na dvě hodiny a jde o to, kolik kdo ujede kol. Máme i vozítko pro nevidomé. Konkrétně nevidomý dává svou sílu a vidomý mu dělá mushera. Tohle vozítko nám zmoklo a bylo těžké,“ vzpomíná Dostálová na kuriózní situaci.

Historie šlapacích vozítek se začala psát ve Francii před 35 lety. Postupně se vozítka s pedály rozšířila po celé Evropě, ale i v Austrálii. Jezdí se dokonce závod na 24 hodin.

Závod šlapacích vozítek se jel nedávno v Holicích
autor: MAL
Spustit audio