Natíráme a sečeme. Přípravy Velké pardubické finišují!

30. září 2014

K říjnovým Pardubicím patří kromě plochodrážní Zlaté přilby i dostihová Velká pardubická. Letos se jede v neděli 12. října. A podle znalce dostihového prostředí Jiřího Jandy bude 124. ročník velmi povedený.

Hlavní favoritkou zůstává podle jeho odhadů loňská a předloňská vítězka Orphee des Blins. Velkou šanci dostává znovu Tiumen, zahrozit může taky Zarif nebo Kasim.

„Jednou za deset let se objeví někdo výjimečný, kdo dokáže vyhrát třikrát za sebou. Klisna Orphee může ovládnout letošní a možná i příští ročník. Začala trochu později, ale jde o plemeno vyšlechtěné ve Francii na překážkové dostihy. Rekord drží Železník se čtyřmi vítězstvími, i když mezi nimi měl přestávku. Čtyřikrát za sebou to zatím ještě nikdo nedokázal,“ připomíná Janda.

Tribuna na pardubickém dostihovém závodišti

„Gruntování“ vrcholí

Právě teď pokračují úpravy na dráze: „Jako správce dráhy to mám už třetí sezónu na starosti. Docela dost pršelo, takže jsme měli hodně práce. Povrch musí být regulérní, aby se koním nic nestalo. Dokončili jsme závlahový systém, který nám umožňuje kvalitní přípravu,“ přibližuje Jiří Janda.

V posledních dnech se na závodišti neustále seká tráva, protože je díky hnojení hustá. Janda říká, že se navíc musí udržovat oranice anebo se kvůli viditelnosti natírají odskoky.

Co se dá ještě stihnout?

Účastníci mají poslední týden, kdy dostanou koně poslední větší tréninkové dávky. Zbývající dny bývají udržovací. „Kůň se jakoby natěší, odpočine si,“ komentuje to dostihový odborník.

Kvalifikaci od května splnilo 40 koní. Otazník ještě visí nad zahraniční účastí. Definitivně jasno o startovní listině bychom měli mít tento pátek dopoledne. Čísla vylosují úspěšní sportovci Eva Samková a David Svoboda.

autor: MAL
Spustit audio