Nejdřív vystoupení, pak zábava. Hudební tábor v Horním Jelení jede podle not

24. červenec 2017

Rekreační zařízení Radost hostí hudební talenty z Česka i z ciziny. Na stejném místě byste 21. rokem našli Český hudební tábor mládeže. Účastníci mají celý den co dělat.

„Můžou provozovat různé sportovní, rekreační aktivity, ale hudba zůstává hlavním bodem denního programu. Studenti stráví mnoho času ve zkouškách. Pracují i na zlepšení své techniky. Jednotlivé sekce se prezentují během tábora na večerních vystoupeních. Po nich bývá prostor na klasickou táborovou zábavu jako táborák, diskotéka, hra a další,“ říká ředitel Českého hudebního tábora mládeže Josef Kušička.

Nápad ze zámoří

Myšlenka na hudební tábor vznikla v USA. „Tam jsem jezdil do tábora Blue Lake Fine Arts Camp. Jeho spoluzakladatelem byl katolický kněz, český emigrant Walter Marek. Své dětství strávil právě v Horním Jelení. Ukazoval jsem mu ho na pohlednicích a jeho napadlo, že na tomto místě založíme Český hudební tábor mládeže,“ přibližuje Kušička.

Za dvacet let dokázal tábor vychovat spoustu i slavných hudebníků. „Se všemi jsme v kontaktu a snažíme se je zvát na koncerty. Letos máme za sebou první koncert všech hlavních oborů. Spokojení byli studenti i návštěvníci.“

Oba běhy Českého hudebního tábora mládeže podle Kušičky otevírají zahajovací koncerty. „Úžasným bodem byl už zahajovací koncert prvního běhu, kdy tam po dvaceti letech vystoupil Dechový orchestr KD Holice. Víc než polovinu osazenstva tvořili bývalí účastníci tábora. Druhou část otevře v neděli 30. července koncert smyčcového kvarteta. Po pěti letech se těšíme na místní soubor Precordi. Zahajovací koncerty jsme letos zvolili z darů našeho kraje.“

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.