Nenechte mozek zakrnět! Je to sval a potřebuje posilovat

13. říjen 2017

Chodíte na nákupy a vždycky mezi regály marně přemýšlíte, co jste ještě chtěli? Zapomínáte jména a úkoly? Mozek můžete trénovat stejně jako tělo. Čím dřív začnete, tím lépe.

„Tímto způsobem můžete oddálit přirozené stárnutí. Činnost mozku se odvíjí od naší životní aktivity. Mozek funguje jako sval. Když chcete být ve fyzické kondici, tak trénujete. Když chcete být v dobré psychické kondici, měli byste pro to taky něco dělat,“ myslí si Linda Bizzarriová a Veronika Smitková ze společnosti CEDR Pardubice.

Tato obecně prospěšná společnost poskytuje sociální služby dospělým lidem s duševním onemocněním. Provozuje i takzvanou mozkocvičnu. „To je naše místnost, kde provádíme kognitivní rehabilitaci pro naše klienty. Jde o poznávací dovednosti jako paměť, soustředění, plánování, rozhodování. Jsou to každodenní činnosti. Naši klienti často mají snížené kognitivní dovednosti,“ říká Bizzarriová.

Trénink v mozkocvičně je i zábava

Existuje individuální a skupinová forma tréninku. Může to být zábavnou formou, s pomůckami. Dá se trénovat týmová spolupráce pomocí didaktických cvičení.

„Používáme třeba poslechové pexeso, takové kostičky s různými zvuky. Technika má vyrovnávat obě hemisféry. Říká se jí neurobik. My dnes používáme spíš jednu hemisféru. Když hledáte kostičku, používáte paměť, sluch i pozornost. Používáte tedy víc kognitivních dovedností,“ dává příklad Smitková.

Čtěte také

Taky se třeba pracuje s obrázky, které si klient zapamatuje. Pak odpovídá na otázky. Hned obě strany tak získávají zpětnou vazbu.

Výsledky jsou znát

Program podle Bizzarriové dělá CEDR asi rok. „Výsledky sledujeme průběžně a podle nich se zlepšuje paměť klientů, schopnost plánování a podobně. Připravují se u nás na zaměstnání a třeba i tréninky je můžou motivovat pro hledání práce.“

Linda Bizzarriová a Veronika Smitková

Proč vlastně mozkocvična? „My služby poskytujeme přes dvacet let. Máme sociálně terapeutické dílny. Zjistili jsme, že se tam lidé naučí pravidelnému režimu, ale pak třeba v zaměstnání selhávají kvůli kognitivním deficitům. Proto jsme chtěli službu rozvinout a kognitivní rehabilitace se ukázala jako správný směr.“

Mozek je důležité trénovat komplexně. Měli bychom se soustředit taky na životosprávu, tedy na pohyb, dostatečný spánek, relaxaci.

autor: MAL
Spustit audio