Pardubické mlýny čeká proměna. Jiný bude celý ostrov

9. listopad 2016

Možná i vás někdy napadlo, jak by to kolem mlýnů mohlo vypadat. Právě teď se rozhoduje o budoucí podobě Mlýnského ostrova. A dobrých nápadů není nikdy dost.

„Území není dostatečně využité. Přitom přímo navazuje na centrum města. První kroky se stanou poměrně brzy, protože areál Automatických mlýnů má nového vlastníka. Ten má časovou představu, jak chce objekt rekonstruovat. Mlýny nastartují tu přeměnu. Bude se odehrávat v určitých fázích,“ přibližuje Karolína Koupalová z Odboru hlavního architekta Magistrátu města Pardubic.

Nerozhodne klasická soutěž

Čí návrh přeměny se nakonec udělá, o tom rozhoduje takzvaný soutěžní workshop. Jak vypadá, popisuje jeho spoluorganizátor Petr Návrat: „Odborná porota vybrala tři týmy, které mají možnost se na třech workshopech bavit s městem, vlastníky a dalšími o jejich představách a podle toho upravovat svůj návrh.“

Na nejbližším setkání týmy představí své nápady ohledně podoby Mlýnského ostrova. Postupně vzniknou tři studie. Z nich bude porota vybírat nejoptimálnější. Následně město uzavře smlouvu s vítězem. „Klasické architektonické soutěže jsou anonymní. Není možné s architekty tvořícími návrh komunikovat,“ popisuje Návrat hlavní rozdíly.

Karolína koupalová a Petr Návrat

„Na Mlýnském ostrově najdete pekárny, vyrábí se tam pardubický perník, jsou tam mlýny i drobní rezidenti v ulici Na Ležánkách. Všechny je chceme vtáhnout do procesu.“ Podle Návrata se řeší i doprava na daném území, památková péče, aktivity vlastníků a podobně.

autor: MAL
Spustit audio