Pardubické prázdniny jedou v rytmu samby. Olympijský park není jenom sport

1. červenec 2016

Srpnovou olympiádu můžete prožít v krajském městě. Nemusíte vyrážet do Brazílie a vlastně ani nemusíte pouštět televizi. Srdcem Olympijského parku Pardubice 2016 bude park Na Špici. Program se ale rozšíří i do jeho okolí a do centra. Uniknout mu nepůjde.

„Díky vazbám na Český olympijský výbor jsme se včas dozvěděli, že letos nebude jenom jeden park jako při olympiádě v Soči, ale že jich bude víc. Zachytili to taky městští úředníci. Jeli jsme zjistit víc informací, myšlenka se nám líbila. Během roku 2015 přijeli do Pardubic zástupci ČOV. Podali jsme nabídku. Všechno se potkalo a jsme ve vybrané společnosti centrálního parku na Lipně a taky Plzně s Ostravou. Pro nás všechny je to tedy velká výzva,“ myslí si projektový manažer akce Pavel Stara.

Důležitý živel: voda

Návštěvníci budou moci vyzkoušet celou řadu nejenom olympijských sportů. „Nechceme dávat kredit jenom jednomu danému subjektu, ale chceme, aby se kluby v daném sportu sdružily a vytvořily stanoviště. Ta budou fungovat od 9 do 16 hodin. V parku Na Špici následují přímé přenosy z olympiády v Riu.“

Olympijský park podle Stary využije faktu, že Česko je historicky velmi úspěšné ve vodních sportech. „Nejvíc olympijských medailí taháme z vody. Navíc šéfem české výpravy je Martin Doktor, který nás taky několikrát navštívil. Máme nádherně umístěný park, ohraničený dvěma řekami. Jsou tam tradiční kluby, které připraví program hlavně pro děti. Voda asi v našem parku bude dominantní.“

Nechybějí slavnostní ceremoniály

Ten zahajovací by měl být 5. srpna přesně ve 20:16. „Průvod projde městem a skončí v parku Na Špici. Děláme to společně s Východočeským divadlem Pardubice.“ Brazilskou atmosféru ozdobí tanečnice, capoeiristé a sportovci všech věkových kategorií.

Čtěte také

Závěrečný ceremoniál se chystá na Pernštýnském náměstí ve spolupráci s Komorní filharmonií Pardubice. V neděli 21. srpna se venkovní prostory rozezní open-air koncertem.

„Když návštěvník zrovna nebude mít sportovní chuť, dostane tedy kulturní program. Celé se to snažíme obléci do latinskoamerického stylu. Budujeme i relaxační zóny. Dá se třeba půjčit deka a v klidu odpočívat v nádherném prostředí parků. Naproti letnímu stadionu vyroste kulturní scéna, kde zahrají kapely,“ popisuje Pavel Stara.

Akce století?

Manažer pardubického olympijského parku Pavel Stara

Manažer taky připomíná, že v roce 1931 hostily Pardubice velkou výstavu o sportu. „Podle historiků je olympijský park srovnatelný anebo možná ještě větší. Bavíme se tedy o největší akci za poslední desítky let. Shodou okolností bude taky na stejném místě. Obsadíme skoro celé centrum. Chceme ukázat nově upravené Tyršovy sady, park Na Špici, třídu Míru a podobně.“

Právě třídu Míru už zdobí šály s logem parku. „Soustředíme se i na koridor. Náš projekt vnímáme jako obrovskou příležitost. Chceme co nejvíc návštěvníků. Můžeme se ukázat v krásném světle. Pardubické nádraží nazdobíme, aby na cestující dýchla atmosféra,“ doplňuje Pavel Stara.

Čtěte také

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.