Pardubický chodec se do Ria těší

4. květen 2016

Je mladý, nadějný a umí v tom chodit. Lukáš Gdula je mistrem České republiky v chůzi a bude hájit pardubické barvy na olympiádě v Riu.

Závodník Hvězdy Pardubice si na jaře vylepšil svůj osobní rekord v chůzi a získal další titul mistra České republiky na chodeckém závodě v Dudincích. Čas 3 hodiny 54 minuty a 29 sekund na 50kilometrové trati mu přinesl i splněný limit pro start právě na olympijských hrách v Riu. Chůzi mají u Gdulů v rodině. Závodí i jeho bratr Tomáš.

Jak se to stane, že člověk začne se závodní chůzí?
Od malička jsem dělal atletiku a vyzkoušel skoro všechny atletické disciplíny. Inklinoval jsem spíš k vytrvalostním disciplínám a běhu. Jednou měl můj trenér svěřence, který závodil v chůzi na mistrovství republiky, a prostě jsme si to chtěl zkusit. Není to tak, že by se člověku pletla chůze s během, a to jak na tréninku, tak při závodech. Je to úplně jiný stereotyp pohybu. Takový maraton by mě ale někdy v budoucnu lákal. Teď ale není čas.

Jaká jsou vlastně přesná pravidla pro sportovní chůzi?
Existují dvě základní pravidla. Závodník musí mít stálý kontakt s podložkou viditelný lidským okem. Dále je nutné mít propnuté koleno od té doby, když dopadne noha na zem, do té doby, kdy je ve vertikále s tělem, to znamená v rovině. Tahle dvě pravidla na trati kontrolují rozhodčí. Okruhy jsou většinou jednokilometrové a dvoukilometrové. Takže je rozhodčích na trati celá řada. Muži závodí na tratích dlouhých 20 a 50 kilometrů a ženy na 20 kilometrech.

Kde trénujete?
Ideální je zpevněný povrch. Les není moc ideální. Lepší je park s asfaltovým povrchem nebo mezi vesnicemi po silnicích.

Když člověk vidí sportovního chodce, napadne ho, zda netrpí kyčle...
Opak je pravdou! Chůze je šetrnější než běh. Nejsou tam takové nárazy. Chodci bývají dlouhověcí a říká se, že vydrží déle než profesionální běžci.

Chodec Lukáš Gdula před odletem do Ria

Poletíte na olympiádu do Ria. Jak se připravujete a těšíte?
Stěžejní tréninky jsou chodecké. Na tréninku se ale i běhá a jezdí na kole. Čím více se blíží závod, tím více se chodí. Olympiáda je splněný sen každého sportovce, takže se těším moc! Doufám, že bude možnost se kromě závodění i podívat na ostatní disciplíny.

Zástupci, kterých zemí jsou na světové chodecké špičce?
Mezi nejlepší patří Rusové, Číňané, Italové a Španělé. I když třeba loňské mistrovství světa na 50 kilometrů vyhrál slovenský závodník Matej Tóth.

autor: nov
Spustit audio