Pardubický kraj slaví patnáctiny. Otevírá muzea, galerii i knihovnu

22. duben 2015

Pátek jako svátek milovníků kultury. Výstavy a akce budou přístupné bezplatně. Chystá se Den otevřených kulturních institucí.

Čtyři muzea, galerii a knihovnu. Právě je zřizuje Pardubický kraj. Na jejich provoz jde z rozpočtu každoročně asi 75 milionů korun a podle Tomáše Libánka z krajského úřadu se další peníze daří získávat na potřebné investice.

Unikátní zámek

O velkou pozornost si říká pardubický zámek. „Propojuje starou dobu s novou. Okolo je ještě vidět opevnění, ale z něj vystupuje renesanční klenot. Zámek se jakoby vznáší v zeleni,“ říká Libánek.

Jedinečná akce se povedla v loňském roce dokončit v Litomyšli. Bývalé barokní gymnázium opravili tak, aby vyhovovalo provozu moderního muzea. „Architekt Josef Pleskot do historické budovy s projektem velmi citlivě vstoupil. Oprava zpřístupnila další dvě podlaží. V oblasti muzejnictví to je opravdu vrchol.“

Zámek Pardubice

Na co kam

Východočeské muzeum v Pardubicích a Východočeská galerie v Pardubicích
Otevírají se stálé expozice i nové výstavy. Zaujmout může třeba Nekonečný příběh jablonecké bižuterie na zámku nebo Svět, který se směje s malířem Františkem Tichým v Domě U Jonáše na Pernštýnském náměstí. Na nádvoří zámku se dopoledne uskuteční happening studentů Gymnázia Dašická a základní školy Polabiny 3 na aktuální téma z hadí říše spojené se svátkem svatého Jiří. Zájemci se dozvědí mnohé o plazech.

Krajská knihovna v Pardubicích
Do provozu bude uvedená novinka, takzvaný bibliobox. Knihovna se snaží přistupovat k moderním technologiím. Biblioboxem zlepšuje kvalitu výpůjčních služeb. Jde o skříňku, do které mohou čtenáři vracet knížky i po zavírací době. Kromě toho připravila knihovna komentované prohlídky. Lidé nahlédnou do zákulisí knihovny a díky prostorám taky do historie města.

Čtěte také

Regionální muzeum v Litomyšli
Taky nabízí komentované prohlídky, dále láká na novou expozici dobudovanou v loňském roce a na novou tvář, kterou mu po architektonické stránce vtiskl architekt Josef Pleskot. Dokonce má šanci získat prestižní muzejní cenu Gloria Musealis. Při rekonstrukci se podařilo najít unikátní archeologické nálezy.

Regionální muzeum v Chrudimi
Nově přitahuje pozornost krátkodobě vystavená malovaná divadelní opona z poloviny 19. století. Chystají se komentované prohlídky.

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě
Kromě komentovaných prohlídek je horkou novinkou výstava o trampingu. Nechybí ani stálá expozice fenomenálního karosáře Josefa Sodomky, který proslavil Vysoké Mýto i ve světě. Muzeum představuje jeho příběh.

Čtěte také

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.