Pardubický swingový fenomén? J.K .Band slaví narozeniny

19. květen 2015

Letos je pardubickému J.K. Bandu pětadvacet let. Zakladatelem byl známý pardubický hudebník a kapelník Jaroslav Khail, který stál také v jeho čele od samého počátku až do svého předčasného úmrtí v prosinci 2006.

Téměř od začátku zpívá s touto kapelou pardubická zpěvačka Zuzana Grohová. Chyběla jen na prvním koncertu J.K. Bandu. Jak se to mohlo stát? „Původně měla kapela zahrát jen jednou, a to k sedmdesátinám saxofonisty Oskara Kmoníčka. Jenže koncert měl takový úspěch, že se všichni dohodnuli na pokračování,“ říká Zuzana Grohová.

Atmosféra v kapele je i po letech báječná, starší vycházejí s mladšími a podle Zuzany Grohové je hlavní, že to mladé baví. Občas je problém sehnat nějakou mladou naději. V současnosti je „nedostatkovým zbožím“ bubeník.

Tenorsaxofon

O J.K. Bandu

  • do dnešního dne JK Band odehrál celkem 80 pravidelných swingových koncertů
  • celkový počet všech odehraných akcí a koncertů čítá již téměř 270
  • v průběhu čtvrtstoletí se v kapele vystřídalo 22 trumpetistů, 28 trombonistů, 23 saxofonistů, 6 pianistů, až do loňského jara pouze jeden kytarista, 7 hráčů na basovou kytaru a 9 bubeníků

J.K. Band má za sebou narozeninový koncert. „Jedeme dál,“ dodává Zuzana Grohová. Nebude to dlouho trvat a kapela zahraje na festivalu Zrcadlo umění 17. června. „Přijďte na Pernštýnské náměstí v 19 hodin,“ zve Zuzana Grohová.

autor: nov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.