Pardubičtí filharmonici hráli v Číně. Českému prezidentovi

10. září 2015

Komorní filharmonie Pardubice má za sebou jednu z nejprestižnějších akcí v historii. V Šanghaji jejich vystoupení naslouchal prezident Miloš Zeman a další hosté. Orchestr ale stihl poznat i jinou tvář tohoto čínského města.

„Byli jsme krásnou kulturní předehrou podpisů významných ekonomických dohod. Vážím si toho, že někoho vůbec napadne, že by si podepisování různých dokumentů mohly diplomatické špičky obou zemí okrášlit kulturním zážitkem. To je záležitost docela nebývalá, navíc když si někdo vybere orchestr z Pardubic,“ usmívá se ředitelka instituce Jarmila Zbořilová.

Hudebníkům se automaticky před důležitými osobnostmi kolena neklepou. „Přímá produkce je v podstatě velmi podobná jako každá jiná. Velký rozdíl najdeme v přípravách. Řeší se postup, který bychom měli zachovat při příchodu pana prezidenta a podobně. Vždy vnímáme publikum, které tam sedí. Z našeho pohledu jde spíš o zběhlost v kultuře. Když je někdo zvyklý poslouchat hudbu, bývá před ním tréma větší. Pokud přijde významná osobnost, ale víme, že není třeba extrémním milovníkem vážné hudby, je to skoro stejné jako kdyby tam seděl běžný člověk,“ připouští vedoucí skupiny violoncell David Matoušek.

Komorní filharmonie Pardubic na cestě do Číny

Nejsilnější nehudební zážitek?

„Určitě to byla návštěva takzvaného starého trhu. Tam mají uličky plné různých obchodů. Odchytávají vás tam obchodníci, kteří kolikrát načerno prodávají různé věci a tahají vás do tmavých uliček. Nahlédnete, jak vlastně žijí. Viděli jsme nuzotu, ve které žijí někteří obyvatelé, tedy kontrast bohaté společnosti, mrakodrapů i našeho úžasného hotelu,“ vzpomíná Matoušek.

Umělci z Pardubic ale poznali Šanghaj taky jako ekonomickou metropoli Číny. „Musím říct, že to je opravdu velkolepé město. Říkali jsme si, takový New York východu. Mrakodrapy kolem řeky působí podobně jako Manhattan.“

Nová sezóna už běží…

Podle Jarmily Zbořilové má Komorní filharmonie Pardubice přes měsíc nového ročníku za sebou. „Začínáme pravidelně v srpnu. Už jsme vystoupili spolu s legendární skupinou Olympic před dvěma tisíci nadšených diváků v Jaroměřicích nad Rokytnou na Mezinárodním festivalu Petera Dvorského. Následovalo vystoupení v naprosto zaplněném Společenském sále v Mariánských Lázních během Mezinárodního festivalu Fryderyka Chopina. Ne úplně často hraje orchestr v plném obsazení a bez dirigenta. Poslech má najednou úplně jinou dimenzi. Dostanete pocit radostného muzicírování.“

Navíc začínají zkoušky na první sérii abonentních koncertů. A filharmonie na CD natáčí unikátní symfonickou verzi hymny basketbalového pardubického klubu. Hraje tam komorní orchestr a zpívá dětský sbor. Spolupráce se mezi umělci a sportovci zrodila při prvním dílu akce Hrajeme spolu za Pardubice. Na 16. ledna se chystá její pokračování…

„O naše vystoupení trvá obrovský zájem. Opět nám narostl počet abonentů oproti loňsku. Jsme na 98 procentech návštěvnosti abonentních koncertů, dětské koncerty jsou beznadějně vyprodané. Dokonce uvažujeme o internetových přímých přenosech. Máme rozjednanou celou řadu zájezdů. Jednáme o Španělsku, o Koreji, znovu o Číně, kam jsme si snad otevřeli cestu a o spoustě dalších destinací,“ říká Zbořilová.

autor: MAL
Spustit audio