Pivo je zdravé. Ale když je ho moc, mozku to nesvědčí

11. září 2015

Pivo nebo víno by měli pít lidé, kteří znají svou míru. Ale rozpoznání vlastních hranic je složité. Záleží na síle psychiky. Před nadměrným pitím varuje i svitavský sládek Jiří Karlík.

„Oba nápoje mají určitě velice příznivé účinky na zdraví, ale v obou případech se musí jednat o umírněné pití a o umírněnou konzumaci. U mužů do dvou piv za den, u žen do jednoho piva. Negativum představuje alkohol. Ten ve větším objemu působí velmi negativně na lidský organismus. Na druhou stranu obsah alkoholu v malém množství je pro lidský organismus velice zdravý, třeba pro činnost srdeční soustavy nebo celkový stav. V pivu i vínu najdeme určitý objem antioxidantů, které pohlcují volné radikály. Působí tedy protirakovinotvorně.“

Kdo si ale dopřává hodně piva nebo vína, může sklouznout k závislosti a k alkoholismu. Následkem bývá lidově řečeno hloupnutí, úplná změna mozkových pochodů.

Pivo proti vínu. Nebo pivo vedle vína?

Čisté sklo je stejně důležité jako kvalitní pivo

Sládkovi Karlíkovi je rozhodně bližší pivo. „Ale dobré víno si určitě taky rád dám. Kdybych měl srovnávat pořadí nápojů, bylo by pivo hodně vepředu. Je to zdravý nápoj a těžko se srovnává s vínem. Oba mají něco do sebe.“ Jestli se rozhodneme zrovna pro pivo nebo pro víno, závisí na dané oblasti nebo na daném klimatu. V teple si dáme něco, kde najdeme větší objem vody, abychom pokryli její potřebu.

Pivo českého typu se hodí k masitým, mastným, tučným jídlům. „Když sedíte delší dobu, hodí se i k sýrům podobně jako víno. Ve světě se dělá mnoho pivních druhů, nejenom ležák, třeba i anglická nebo irská piva. Pak se podávají taky k jiným jídlům. Je to trend. Osobně jsem byl v několika zahraničních pivovarech, které jsme stavěli a zprovozňovali. České pivo zůstává velmi oblíbené i v cizině.“

Míň alkoholu a za hubičku

Češi stále pijí velký objem piva. Jiří Karlík se zamyslel nad důvody: „Patříme mezi největší konzumenty piva na světě. Myslím si, že roli hraje poměrně příznivá cena piva ve srovnání s okolními zeměmi. Asi se ho bude vždy pít víc než vína, protože má nižší obsah alkoholu. Těžko si někdo sedne do hospody, aby vypil víc litrů vína. Ale víc litrů piva se dá vypít celkem snadno.“

Český rozhlas Pardubice měl v pátek Den jako víno. Celé dopoledne vysílal živě z Kuksu. Věnoval se přípravám vinobraní. A právě víno tedy mělo ve vysílání značný prostor.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.