Pondělky a pátky patří Petru Voldánovi

20. květen 2015

Pondělí co pondělí a pátek co pátek nabízí Petr Voldán posluchačům Českého rozhlasu Pardubice ranní glosy. Kde čerpá inspiraci? Napadne ho téma samo, nebo dlouze přemýšlí? "Jak kdy, někdy to jde ztuha a co pak s tím," říká Petr Voldán.

Preferuje raději témata mimo vysokou politiku. "Když třeba zjistíte, že váš kamarád je mnohonásobným dárcem krve, dobrovolným hasičem, při tom stíhá starat se o maminku a psy, pak je to pro mě větší osobnost, než kterákoliv celebrita," dodává Petr Voldán.

Vycepovaný zpravodajstvím

Myšlenky Petra Voldána často vydají na víc, než je povolená stopáž ranní glosy. A tak musí krátit. Díky mnohaleté praxi zpravodaje Českého rozhlasu na mnoha místech planety je ale "vycepovaný". Ke zpravodajství totiž patří větší úspornost než v publicistice. "Už vím, co je to vteřinová novinařina," usmívá se Petr Voldán.

Čtěte také

Postřehy odjinud

Petr Voldán je i jedním z autorů známé televizní rubriky Postřehy odjinud. S tou se diváci České televize vydávají na celou řadu míst planety. Poslední Petrovy premiérové díly byly z Walesu. Teď dělá vše proto, aby světlo světa spatřily finské a skotské postřehy. Právě ve Finsku byl Petr Voldán jako rozhlasový zpravodaj několikrát. Natáčení takové rubriky není vůbec o improvizaci. Vše je podle známého publicisty třeba předem promyslet a vědět, co natočit.

autor: nov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.