Ponorkovou nemoc neznají. Corvus Quartet hraje deset let

17. prosinec 2014

Z hráčů klasické hudby se vyklubali muzikanti, kteří se vyžívají v upravených skladbách z oblasti popu, rocku nebo filmu. Letos slaví desáté narozeniny. O minulosti, současnosti i budoucnosti uskupení Corvus Quartet mluvil v Dobrém ránu Libor Ježek.

„První koncert se odehrál v prosinci 2004. Vznikli jsme na půdě Komorní filharmonie Pardubice, v té tradici se snažíme pokračovat. Když hrajete klasiku každý den, tak byste si mohl věci, které slyšíte z rádia, občas zahrát s radostí jen tak.“

Nesmělost, pak zkušenosti

Postupně kapela získává větší lehkost. „Není to tak nervózní jako zpočátku. I když nervozita bývá vždy na každém koncertu, tak první byl přeci jen trochu jiný. Nevíte, do čeho jdete, jestli přijdou lidi, jestli vás vůbec někdo bude poslouchat, jak to bude znít,“ přibližuje dojmy Ježek.

Menší oslava desátého výročí se chystá na pondělí 22. prosince od 19 hodin. Na pardubickém zámku zazní to nejlepší z tvorby a praxe kvarteta. Stejné místo hostí také středeční Vánoční akustický koncert se skupinou Ready Kirken.

Blíží se vydání dalšího alba

Zatím jediné kapelní CD vzniklo už před lety. Teď se plánuje natáčení dalšího, pravděpodobně na jaro 2015.

Zážitků má podle Ježka Corvus Quartet na kontě celou řadu. „Jeli jsme na výletním parníku křtít základní kámen malé vodní elektrárny ve Štětí. Nehrajeme jenom na koncertech, ale i na různých společenských akcích. Objednali si nás na golf, odvezli nás těmi autíčky na nějakou jamku, kde pro nás byl postavený stan. Přijeli svatebčané a odehráli jsme svatbu.“

Skoro stejná sestava…

Jak to tak bývá, obsazení kapel se mění. Původního violoncellistu Marka Nováka později nahradil David Matoušek. „U nás ponorková nemoc není. Během těch deseti let nebyl větší problém,“ myslí si Ježek.

Název kvartetu odkazuje ke slovu „corvus“ ve významu krkavec nebo vrána. Právě Petr Vrána upravuje pro Corvus Quartet veškeré melodie. Jeho výsadou je taky výběr skladeb. Kvartet kromě zmíněného Davida Matouška a citovaného Libora Ježka doplňuje Petr Klas.

autor: MAL
Spustit audio