Postavit a zbořit. V Mýtě začíná Řemeslo/Skill 2017

19. září 2017

Náměstí ve Vysokém Mýtě se v příštích dnech změní doslova ve staveniště. Své dovednosti tam na sedmém ročníku mezinárodní soutěže učňů Řemeslo/Skill 2017 předvedou mladí řemeslníci z několika zemí.

„Kluci v učňovských oborech ubývají. Školy mají často problém vyslat soutěžící, protože například obor zedník se ve škole neotvírá. Pro mládež to není atraktivní, je to fyzická práce, pracuje se venku. Když ale zmíním třeba obor obkladač, který se v Pardubickém kraji nevyučuje, v tomto se dají vydělat velice slušné peníze,“ říká jeden z pořadatelů soutěže Hynek Míka.

Rekordní účast

I přes klesající zájem o učňovské obory je letos soutěžících dostatek: „Letos máme rekordní účast, kolem 60 soutěžících z tradičních zemí jako Slovensko, Maďarsko, Česká republika, hodně soutěžících je z Pardubického kraje. A soutěžit se bude opět v oborech zedník, instalatér, obkladač, montér suchých staveb a truhlář,“ říká Hynek Míka.

Na soutěžních pracovištích budou dvoučlenné týmy žáků řešit zadané úkoly a z nich plynoucí problémy jako na reálné stavbě. Tradiční úkol je připraven také pro truhláře: „Loni jsme neměnili zadání a letos v tom budeme ještě pokračovat, protože o ty výrobky byl zájem a jsou to rostoucí židličky.“

Porotci často ani nevědí, ze které školy soutěžící jsou: „Práci učňů hodnotí zástupci firem, které systémy vyrábí nebo prodávají. My dostaneme čtyři dílčí hodnocení a z toho plyne konečný výsledek,“ vysvětluje Hynek Míka. A co se stavbami bude po soutěži? „Zboří se,“ dodává Míka.

Náměstí plné řemeslníků

„Odborníci se setkávají s učni, ti si zase můžou vyzkoušet práci s novými materiály. Pozveme děti základních škol, aby viděly, co znamená být dnes řemeslníkem, že to má své kouzlo,“ láká Hynek Míka.

Soutěží se na náměstí Přemysla Otakara II. od 19. do 21. září: „Nejlepší je středa. To nastupují do práce instalatéři, obkladači, truhláři. Takže v ten jeden den tam bude 60 soutěžících na různých stavbách a to je kouzelný sledovat, jak se navzájem prolínají, přestupují z jedné stavby na další,“ uzavírá Hynek Míka.

autor: HRU
Spustit audio