Potřebujete provětrat hlavu? V Litomyšli vědí jak

22. duben 2014

Blíží se začátek třetí sezóny v lázních ducha. Nevšední akce na několik dní opět upoutá Litomyšl. Na program i původ se ptal Jakub Malý.

Oproti klasickým lázním, kde se léčí tělo, se tady bude léčit duše. Podle tiskové mluvčí města Michaely Severové si sem můžete přijet odpočinout a nabrat síly.

Začátky akce byly trochu recesistické a organizátoři věří, že jí tento nádech zůstane: „Ale na druhou stranu jsme zjistili, že to funguje. Návštěvníci si k nám opravdu jezdí na víkend oddychnout. Z tohoto důvodu jsme oslovili hoteliéry a vydali jsme pobytovou brožurku, kterou budeme právě na zahájení sezóny křtít. To znamená, že lázně ducha v Litomyšli platí celoročně.“

Nejvíc rušno bude v sobotu, ale začne se už ve středu

Program letos načne Knižní čtvrtek ve středu na téma „Litomyšl – lázně slova“.
Opravdový čtvrtek bude patřit prvnímu westernu pro ženy a v pátek dorazí „Cimrmani“, kteří v sobotu otevřou výstavu a celou sezónu ve 14 hodin zahájí.

Litomyšl - kláštěrní zahrady

Do města tedy zavítají i osobnosti typu Zdeňka Svěráka nebo Vojty Kotka. Kolonáda ožije už v 10 hodin dopoledne, samotné zahájení pak proběhne před piaristickým kostelem. Návštěvníci se mohou vrátit do období začátku 20. století a přijít v šatech po dědečkovi nebo po babičce. V nich pak mohou kolonádou korzovat…

„Aktivity letos rozšiřujeme do našich oblíbených Klášterních zahrad. V sobotu tady otevřeme takzvanou Galerii na kolíčkách. Může do ní přispět každý, kdo rád maluje, kreslí, fotografuje nebo vyrábí koláže. Kdo by se chtěl spíš představit na pódiu, dostane taky svůj prostor,“ uvedla Severová.

Nedělní program začne až odpoledne, protože ten sobotní se pravděpodobně protáhne. Připravují se například architektonické prohlídky zámeckého návrší. Velkou tečku obstará po 17. hodině první koncert v revitalizovaném chrámu Nalezení svatého Kříže.

Kořeny veselé akce hledejte v Krvavém románu

Prameny jsou tady duchovní, nikoliv termální. V Litomyšli byste našli mnoho půvabných míst, která vás podle Severové dokážou nabít. „K odpočinku a skvělé náladě slouží i další prameny – dobré jídlo a pití.“

Akce má své historické pozadí, navazuje na odkaz spisovatele Josefa Váchala v díle „Krvavý román“, který píše o Litomyšli jako o lázeňském městě. Loni se zahájení zúčastnily zhruba 2 000 lidí.

autor: MAL
Spustit audio